Entreprenören Serok Cakici är sin egen krigare

  • serok

För Serok Cakici är det inte störst och starkast som betyder mest. För honom är det resultatet som är det viktigaste.
 Serok kom till Sverige den 15 augusti 1997 med endast en femhundring på fickan, men har sedan dess ändå lyckats med konststycket att dra igång ett femtontal restauranger och pizzerior, startat kebabfabrik, studentboende, asylboende och är nu inne på sluttampen inför den 1 april, då hans största projekt står klart. Att bygga om gamla Kungshallshemmet till ett nytt modernt äldreboende med 40 lägenheter, en stor samlingssal och kontorsutrymmen.

Nybro. Det var 2011 som Serok Cakici, köpte ålderdomshemmet Kungshallshemmet av Nybro kommun för att starta kebabtillverkning. Men så mötte han Martin Rosén och allt förändrades. Istället för en fabrik blev det ett studentboende för 100 studenter. När så den stora flyktingvågen drog in 2015, omvandlades studentboendet till asylboende och när den var över stod Serok där med ett helt obebott höghus i stort behov av renovering.
Kebabtillverkning i Nybro är sedan länge ett minne blott, då Serok ganska snart insåg att det inte skulle bli bra med en sådan fabrik mitt i ett bostadsområde och tänkte om och flyttade den till Söderåkra istället.

– Mitt namn Serok, betyder ”kungen” och eftersom jag är äldsta barnet, är det jag som ska driva klanen. Jag är kurd, född i Turkiets största stad Istanbul, men utvandrade på grund av den olösliga territoriella konflikten till Sverige 1997, där jag redan efter fem dagar började diska på en pizzeria. Det har gått bra för mig och jag har blivit så väl mottagen i det här landet, som också gett mig så fina möjligheter att jag vill ge något tillbaka. Sverige är världens bästa land och jag tänker speciellt mycket på alla de som varit med och byggt upp det här landet. Att ge de äldre ett fint ställe att bo på, blir för mig ett sätt att tacka och ge tillbaka, förklarar Serok.
Den två meter långa och välbyggda mannen framför mig häller upp kaffe, bjuder på gott fika och börjar berätta om sitt liv. I Kurdistan tillhörde hans familj nästan de rikaste och mäktigaste, men på grund av den territoriella konflikten, det finns ett starkt motstånd inom Iran, Irak, Turkiet och Syrien mot att tillerkänna kurderna de fri- och rättigheter som de kräver, inte utnyttja sina tillgångar.

– Hemma växte jag upp med ständigt prat om krig och jag lärde mig att bli en krigare. Men inte i armén, utan jag valde att ge mig iväg och kriga på mitt sätt. Nu är mitt krig här i Nybro. Att få vara med och se till att våra gamlingar får flytta in i sina nya fina lägenheter nöjda och glada den 1 april 2020. Och då ska allt vara felfritt. Det här gör jag med kärlek, säger han.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 2 januari 2020