Engagerad debattör med flera frågor på sitt bord

  • CGOIMG_4150 (kopia)

Livsåskådningsfrågor, klimatet och filosofi är tre ämnen som Carl Gustaf Olofsson från Buggemåla utanför Ålem gärna ägnar sig åt.
I dag är han pensionär. På 1970-talet läste han grundutbildning för blivande psykologer, men blev brevbärare.
– Jag har flera frågor på mitt bord så att säga, frågor som verkligen engagerar mig.

 Sedan hösten 2010 är han medlem i Humanisterna Kalmar, han sitter i styrelsen, och han har skrivit boken Existentiell livssyn – kristen tro? Vidare driver han Gustafs videoblogg och webbplatsen Språk, tro och religion. Tidigare har Carl Gustaf Olofsson varit med och arrangerat filosofikvällar i Kalmar, då samtalade deltagarna om vad det innebär att vara människa.

– Jag har ett engagerat förhållande till våra grundläggande existentiella livsfrågor från ett sekulärt, ateistiskt perspektiv, säger Carl Gustaf Olofsson som växte upp i en frikyrklig familj i skånska Åhus. Hela släkten var aktiv i fribaptistsamfundet. Men när Carl Gustaf var 12 år började hans frikyrkovärld krackelera.

– Vid 16 var jag säker på att jag varken trodde på Gud eller på ett liv efter detta. Min familj tog det bra. Det var aldrig några problem, aldrig några dåliga vibbar. Mor och far tyckte båda om att diskutera religiösa frågor. Å ena sidan accepterade släkten min syn, å andra sidan var den grundläggande gemenskapen borta. Det var smärtsamt för mig.

– När jag hade tagit en fil kand kom jag på att jag ville ha ett mer fysiskt arbete. Tidigare drev jag ett företag, Buggemåla specialsågat, där jag tillverkade hängrännor i trä. Att arbeta med händerna har jag alltid tyckt om, säger Carl Gustaf Olofsson som denna fredag tagit bussen från Ålem för att medverka vid klimatmanifestationen i Kalmar. Den organiseras av Kalmars Fridays for future-grupp, en politiskt och religiöst obunden grupp individer från Kalmar med omnejd. Varje fredag manifesterar de med banderoler och plakat för att uppmärksamma klimatfrågan och uppmana världens politiker att agera.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 7 november 2019