En snillrik folkbildare

  • Geologen Jan Mikaelsson
    mineral

Jan Mikaelsson är akademikern som med snillrikhet och envishet valde att bli en riktig folkbildare av stora mått. I höst fick han Linnépriset av Smålands Akademi.

När geologen Jan berättar om vår jord gör han det på ett engagerat och lustfyllt sätt. Han levandegör jordens tidiga historia på ett sätt som alla förstår och gör att man vill veta mer. Att han skulle bli geolog var från början ingen självklarhet, tvärtom. Som ung hade Jan blivit kommenderad av släkten att läsa juridik i Lund, vilket han under ett år också gjorde och till och med klarade den så kallade ”proppen” eller slutprovet för att få fortsätta.

– Jag tyckte inte det där var så roligt, så när jag träffade en vän som sa att vi istället skulle läsa något där det fanns mycket tjejer gjorde vi det. Började med engelska och fortsatte med litteraturhistoria, men inte var det några tjejer på dem kurserna inte, säger Jan och skrattar.

Byggde ny utbildning

Efter ett par år i Lund träffade han en Kalmarbo som läste naturgeografi och tyckte att det lät intressant.  I den kursen ingick naturgeologi och Jan hade hittat hem. Lagom när han hade påbörjat sina doktorsstudier blev hans dåvarande rektor uppringd av en professor som undrade om Jan inte skulle kunna tänka sig göra ett uppehåll i studierna för att bygga upp en miljövetenskaplig utbildning på Högskolan i Kalmar och det kunde han ju inte tacka nej till. Det blev bara roligare och roligare i Kalmar och i Lund hade han träffat Ann-Charlotte som skulle komma att bli hans hustru.

Så 1978 flyttade de in på prästgården i Örsjö, som de sedan fick köpa och bodde där med alla barn och djur tills för elva år sedan då de valde att flytta till ett mindre hus i Fredrikslund.

Aktiv ”pensionär”

Naturintresset har alltid funnits med Jan genom hela livet. Han har varit fågelskådare och aktiv i en fågelklubb, och andra naturföreningar, men också i scouterna där han varit ledare.

För ett par år sedan pensionerades Jan ifrån sin tjänst på Linnéuniversitetet i Kalmar, men eftersom han inte är en man som gärna bara sätter sig till ro, startade han genast ett eget företag. Så nu fortsätter han att syssla med geologi, fast på sina egna villkor.

– Förmodligen skulle jag bli sjuk om jag inte hade något att göra. Det är inte hälsosamt för mig. Skillnaden är att nu kan jag säga nej till ett jobb, även om jag aldrig har gjort det, säger Jan som idag har flera olika uppdrag rörande geologiska utredningar samt gör bedömningar hur det blir när Östersjöns yta stiger.

Därutöver håller han föredrag, guidningar i naturen och sysslar med andra geologiska arrangemang. Och så är han aktiv i SPF och lägger tid på sommarstugan på Öland.

– Mina framtidsplaner är att få hålla mig frisk och kry och hålla på med det jag gillar. Att få människor att må bra i naturen, för den har vi nutidsmänniskor fjärmat oss lite ifrån och hjälpa nysvenskar och andra som inte har ett naturligt förhållande till naturen att få ut dem och upptäcka naturen.

Sveriges häftigaste plats

Ett speciellt gott öga har han till Svartbäcksmåla där han för några år sedan tillsammans med sina elever på Högskolan i Kalmar gjorde Grönmoleden som han tycker är en av sydöstra Sveriges häftigaste platser. Ett gränslandskap som sträcker sig 12 000 år tillbaka i tiden.

– Tänk dig att vi skulle stå vid Baltiska issjöns högsta kustlinje 81 meter över land. Dånet från isälvarna och islossningen skulle vara öronbedövande och så långt du kunde se ingen växtlighet som skymmer sikten. Till vänster om oss mynnar en isälv i den stora insjö som Östersjön då var och Baltiska issjön en kall sjö bildad av smältvatten från inlandsisen, berättar Jan och pekar runt i området som en gång varit arktiskt med isbjörnar, polarrävar och betande renar.

– När materialet i isälven nådde den lugnare miljö som issjön utgjorde, sjönk materialet till botten och ett delta bildades. Ett isdelta som byggdes upp till Baltiska issjöns högsta nivå precis som deltan byggs upp i stora floder som Nilen.

Jan menar att livet i en stubbe är lika unikt som det dramatiska livet i en regnskog.

– Jag har aldrig valt exklusiva platser utan vill visa det vanliga, som finns runt omkring oss.

Ann-Heléne Thörning

Bildtext: Geologen Jan Mikaelsson vid ett av sina favoritställen i Svartbäcksmåla. Grönmoleden som han skapat tillsammans med sina studenter på Högskolan i Kalmar.