En kungsgård som utvecklats till ett av Sveriges största lantbruk

  • ottenby1

”Dugliga tjänstemän inom armén”. Så löd skrivelsen på 1800-talet om vilka som hade tillgång till Ottenby kungsgård. Mycket har hänt sedan dess. Sedan knappt 30 år tillbaka är paret Britt och Hans Wiström huvudarrendatorer och bedriver här en av Sveriges största gårdar.
De gröna paraddörrarna till Ottenby kungsgårds huvudbyggnad öppnas. Britt Wiström vinkar glatt, tar emot och visar vägen genom tv-rummet ut till verandan. På bordet står två kaffekoppar, en kaffekanna och ett fat med hembakade bullar och kakor. Det blåser och de gröna träden och buskarna bugar sig för vindens makter. Långt borta syns ett blått Kalmarsund. En gök gal, och det är nästan för bra för att vara sant. Men miljön på gården är unik, och underbar. Det tycker även Britt Wiström, trots att hon bott här i snart 30 år.
– Jag njuter av omgivningen varje dag. Här finns vattnet, Ölands största gravfält, fåglar, udden och lunden. Området omfattar så mycket.
1987 fick Britt och maken Hans förtroendet att bli underarrendatorer på kungsgården.
– Kalmar läns slakteri hade huvudarrendet. De födde upp djuren och skötte slakteriet och vi fick uppdraget att bruka jorden och fodra djuren på gården.
Parets tanke var att efter fem, tio år få ta över hela gården. Men redan efter två år som underarrendatorer fick de förfrågan om att ta över huvudarrendet.
– Det var mycket tidigare än vi tänkt oss. Men vi tackade ja.

Unikt
Efter att i två år ha pendlat mellan sitt eget boende i Gärdslösa på norra Öland och Ottenby, flyttade paret in på gården. Något som var ganska unikt.
– Förr stod det skriver att det endast var ”dugliga tjänstemän inom armén” som fick arrendera gården, som en belöning efter armétiden, berättar Britt.
– Innan oss hade det endast varit två icke-adliga som arrenderat gården.
Gården är statens egendom och förvaltas av Statens fastighetsverk, SFV.
– Så länge vi sköter oss får vi automatiskt fortsätta med arrendet.
Men det är ett arbete som förpliktigar.
– Hela området är K-märkt och vi är begränsade i allt vi gör. Det är mycket efter SFV och Riksantikvarieämbetets bestämmelser, och man tänker på det varje dag.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 10 juli 2014