En göteborgare med hjärtat i Emmaboda

  • eboda

För nästan exakt sex år sedan fick Emmaboda en ny kommunchef. Anette Strömblad var jurist och hade i närmare 30 år jobbat inom kommunala organisationer runt om i landet, när hon bestämde sig för att ta man och hund med sig för att flytta till Emmaboda.
För att bo på platsen där hon skulle verka, var för henne en helt självklar sak. Och i en kommun med så mycket framåtanda som här i lilla Emmaboda trivs hon alldeles förträffligt.

Emmaboda. Hon må vara uppvuxen i Göteborg och jobbat på många olika platser i Sveriges avlånga land, men frågan är om inte det senaste jobbet och bostället ändå är något alldeles extra.
– Här finns verkligen allting. Skog och sjöar och fina företag. En fantastisk utvecklingspotential och så många duktiga medarbetare. Det finns en speciell anda här och för mig är det en ren ynnest att få vara med i ett sådant gäng som jobbar för invånarna och fokuserar på det, säger Anette lyrisk.

Vem är hon då? Denna kvinna som likt en virvelvind med till synes outtröttlig energi är den som håller i kommunens roder. Det glittrar i hennes ögon när hon pratar om sin uppväxt.
– Mina föräldrar bodde i Göteborg, men min mamma var på besök i Borås när jag föddes. Så min första adress var Göteborg. Men på grund av mina föräldrars jobb flyttade vi runt en hel del. Under mina första sju år bodde jag på sex olika ställen i Sverige, men gick hela skoltiden i Göteborg. Något som präglat mig är att jag växte upp i en mycket trygg familj och i en trygg miljö. Det önskar jag att många fler skulle få ha gjort. Jag har en bror som är fem år yngre än mig och vi gjorde så mycket kul ihop. Fortfarande som vuxna, umgås vi mycket med varandra, säger hon.

Anette fick tidigt lära sig människors lika värde och att det inte behöver vara fel att ta plats. Liksom vikten att ha respekt för andra människor. Redan i gymnasiet, träffade hon Sven som skulle bli hennes blivande man, och därefter började hon plugga juridik och han medicin.
– Vi har fått två barn som idag är 27 och 31 år gamla och satsat på familj och arbetslivet och tillåtit varandra att vara våra egna personer.
Yrkeskarriären startade med ett sommarjobb på stadskansliet i Karlstad och året därpå ville de ha henne tillbaka.
Därefter har hon hunnit med att vara allt från stadsnotarie, kommunsekreterare, överförmyndaresekreterare med personalansvar till chef för överförmyndarmyndigheten i Malmö.
– Jag har haft en så himla tur här i livet och är så tacksam för det, säger hon och samtidigt förstår man att hon inte räds några av livets utmaningar.
Till exempel köpte paret hus i Mölndal, samtidigt som Anette fortfarande hade jobb i Karlstad. Första barnet, sonen Viktor föddes 1988 och Anette som var en kvinna med ordning och reda jobbade förstås ändå väldigt mycket.

– Ser så många som inte fått den grundtryggheten som jag själv har fått. Alla har inte samma möjligheter och det är frågor jag brinner för. Vi har ett sommarställe på västkusten som mina farföräldrar ägde och där jag varit sedan jag föddes. En fast punkt i tillvaron som vi fortfarande återkommer till. Mina föräldrar sa alltid att ingenting är omöjligt och att man kan bli vad man vill. Jag har flyttat runt mycket både som barn och som vuxen, vilket jag ser som en förmån och som lärt mig så mycket.
Efter tio år som chef för Överförmynderiet i Malmö var det så för sex år sedan dags att söka nytt jobb. Anette saknade skogen och när hon såg jobbet som kommunchef i Emmaboda så sökte hon tjänsten och fick den.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 21 mars 2019