Emmaboda Konst är bland de största i landet

  • Rune Hallberg startade Emmaboda Konst. Idag har Göran Björkqvist tagit över, men Rune är fortfarande engagerad i verksamheten. Foto: Karin Asmundsson
    konst

Det började med att Rune Hallberg startade en konstklubb på brandstationen. Idag är Emmaboda Konst en av de största konstaffärerna i landet, med 400 konstnärer och runt 4000 verk i alla priser från en 50-lapp till 100 000 kronor.
För 50 spänn kan man få ett litet tryck. Dyrast är originalverk av Yrjö Edelman och Per Ekström. Och däremellan finns konst i alla prisklasser.

Inriktningen  för konsthandeln är främst måleri och grafik av svenska 1900-tals konstnärer.
– Gårdagens, dagens och morgondagens konstnärer. Det svåra och det spännande är att hitta morgondagens konstnärer, säger Rune Hallberg.
En av dem han tror på är Jonas Lundh, född 1965, numera bosatt i Sölvesborg som har ett abstrakt och filosofiskt bildspråk. En annan är Markus Åkesson, som är verksam vid Nybro-ateljéerna, och som ställt ut bland annat på välrenommerade gallerier i Berlin.
– Han är ju redan stor, säger Rune.
– Rune har alltid sponsrat ungdomar så de ska kunna vidareutveckla sig,  och han har köpt in verk av bygdens unga konstnärer, säger Göran Björkqvist.
Abstrakt och älgar
”Alla” finns representerade här, Madeleine Pyk, Lennart Jirlow, Ulrica Hydman-Vallien, Jenny Nyström. Halmstadgruppen, Lars Norman, Uno Wallman, Lotte Laserstein och Per Gessles syster Gunilla. Kalmarkonstnären Ivar Morsing har en egen vägg.
– Jag har köpt  på mig av honom.
Svensk konsthistoria
Här finns allt från abstrakt konst till naturmotiv med älgar och rävar. Att gå runt i lokalen är att få en snabb genomgång av svensk konsthistoria, med avdelningar som marint och naturmåleri. Målande glaskonstnärer, som Simon Gate och Edward Hald har samlats i en egen liten avdelning,
Rune och Göran är flitigt uppvaktade av konstnärer som vill få plats, men det är rätt fullt i lokalerna. Några få skulptörer har fått plats som  Gunnar Simonsson, som gör nätskulpturer. Och så finns det lite glas också, konsthandeln är ju ändå mitt i Glasriket. Men inget foto.
Svårt att sälja foto
– Det är väldigt svårt att sälja foto, säger Göran.
Rune Hallberg startade en ny karriär som konsthandlare när han gått i pension som brandchef.
Det som var hans stora hobby, konsten, blev hans yrke.
Samlat konst
– Jag har samlat konst i hela mitt liv. Det  började med att jag ordnade utställningar på brandstationen. Att jag startade en konstförening på brandstationen var det bästa jag har gjort,  och att starta konstförening är något jag gärna rekommenderar andra!
Sen började han handla med konst, först på kvällstid. När han gick i pension 1992 ordnade han en lokal.
Göran Björkqvist hade en helt annan väg till konsthandeln. Han är möbelsnickare och rammakare.
Viktigast med ramen
– När jag började var ramen det viktigaste. Vad som var innanför struntade jag fullständigt i.
– Han är en duktigt ramare, säger Rune.
Numera har han tagit över verksamheten, även om Rune, som är en pigg 82-åring fortfarande är aktiv.
– Jag har börjat trappa ner, det blir mer sporadiskt nu.
2009 flyttade Emmaboda Konst in i sina nuvarande lokaler på Nygatan, i det som tidigare varit Televerkets hus. Ett bombsäkert hus, med galler för fönstren. Emmaboda telestation finns fortfarande kvar, i ett hörn av huset.
– Det var mycket att göra i lokalen. Det var en hemsk byggnad, bara grå betong. Göran renoverade i nio månader och blev 16 kilo lättare, berättar Rune.
Mycket grafik
De har delat upp konsten i modernt, klassiskt och grafik. I lokalen är det konst precis överallt, väggarna är täckta och på golvet står tavlorna i travar. En trappa ner finns grafiken.
Framförallt är det konstföreningar som besöker affären, men också privatpersoner och skolor.
– Geijers konstförening har varit här 26 gånger i rad. Det är många arbetsplatser som har konstföreningar, och intresset har börjat  öka igen.
Rune har tidigare varit ute mycket och föreläst om falsk konst. Det finns mycket fuffens och båg i branschen. Bengt Lindström är den mest förfalskade konstnären, men också Jenny Nyström och Lennart Jirlow är populära att kopiera.
– Jag har hållit den föreläsningen så många gånger. Men Truedson som förfalskade Jirlow var en jovialisk och trevlig kille, det var ingen som kunde bli arg på honom.
Så här i älgjakttider har de plockat fram tavlorna med älgmotiv.
– Det kommer alltid in någon som skjutit sin första älg och vill ha en tavla, säger Rune.
Annars är det alltid sådant som är modernt och färgglatt som går bäst.
Rune och Göran är ensamma i landet om att lämna fem års bytesrätt  – upptäcker man att det nya verket inte passar får man byta. Det gäller kanske främst de som vunnit i konstlotterier.
Karin Asmundsson