Elsa kryddar sitt liv med kultur

  • ElsaP-sson kopia

Elsa Petersson är en kvinna som kan sitt Nybro och som de allra flesta som bor här, på ett eller annat sätt kommit i kontakt med. Hon har nämligen i många år varit en engagerad politiker och den som fortfarande jobbar för ett rikt kulturliv.

Född på en gård i byn Persmåla som yngst i en syskonskara på fyra barn, växte hon upp med mycket lek och stoj och många kamrater.

– Här hände alltid något och på somrarna kom det till och med barn ifrån stan för att leka i höet och vara med alla djuren. När jag var runt åtta år började jag spela piano och gick med i en kör i Madesjö, berättar Elsa, som alltså tidigt i livet föll för det kulturella.

Skoltiden i Ruskemåla skola bär på många roliga minnen. Här samsades sex klasser i samma klassrum, så det är bara att tänka sig in i vilken stämning det måste ha varit.

– På vintern fick vi gå till skolan, men när det var mycket snö fick vi stå på plogen som var av trä. Det var för att tynga ner den. På så vis fick vi en gratis skolskjuts. Men tänk om man hade gjort så idag! Det hade ju aldrig gått!

Efter uppväxten började hon på handelskola och i 20-årsåldern skaffade hon sig en lägenhet i Paradiset.

– På den tiden ville jag jobba på kontor, men så blev det aldrig. Närmast jag kommit är ett år på heltid som receptarie på hotell Linden i Emmaboda. Men det var jätteroligt, säger Elsa och skrattar.

Men så tassade musiken in i livet. SH musik sålde pianon och Elsa fick i uppdrag att börja undervisa pianoelever. Detta ledde så småningom till att hon började jobba på den tidens kommunala musikskola, vilket hon höll på med i 20 år. Då började eleverna i andra klass med förberedande sång och notkunskap, fortsatte i trean med blockflöjt och i tredje klass med piano.

– Jag fick åka runt till olika skolor i kommunen, men så drog kulturskolan in på personal och jag var en av dem som blev arbetslös.

 

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 9 november 2017