Elmbergs nya musikal berättar om nysvenskar

  • hit

Martin Luther King hade en dröm.
Det har Peter Elmberg också.
Elmberg har skrivit musikalen Hitkommarna som på söndag får premiär på Kalmar teater.

EBBEGÄRDE. Hitkommarna handlar en musikorkester om vinner en musiktävling. Priset består av pris en musik- och kulturresa till Senegal. Där bekantar de sig med den västafrikanska kulturen och många lärdomar och nya insikter följer med dem på hemresan. Nysvenskar får också komma till tals och berätta sina egna historier. På teatern framförs konsertversionen av musikalen, det är alltså ett slags för-premiär, för att låna Elmbergs uttryck. Hitkommarna är en fristående fortsättning på Hemstannarna, som Elmberg skrev tillsammans med Anne Solveig.
– Jag är intresserad av hur vi tar hand om dagens hitkommare och hur mångfald kan berika och skapa nya möjligheter. I grund och botten är vi ju alla människor. Det handlar inte bara om personer som flytt hit undan krig och tortyr utan också de som kommer till Sverige för att de träffat en svensk och blivit förälskade.

Musikalen har sedan världspremiär 4 april nästa år. Då är det på dagen 50 år sedan Martin Luther King mördades. Hitkommarna inleds med Martin Luther Kings tal I have a dream. Häromdagen samlades de medverkande för att repetera hemma hos Ingemar Bernthsson i Ebbegärde utanför Rockneby. Peter Elmberg gick igenom föreställningen punkt för punkt, de andra ställde frågor och kom med synpunkter och förslag.
Runt bordet satt Sarbast Hasan från syriska Kurdistan, han sjunger och spelar stränginstrumentet saz. Kaaw Toure är från Mauretanien, han kämpar för att landet ska bli fritt och demokratiskt. Sångerskan och jojkaren Elin Teilus är svensk av samisk börd. Lamine Cissokho från Senegal spelar kora, ett instrument med 22 strängar. Jan Eric Ström spelar bas, Thomas Eidrup saxofon. Aisha Barry Rylander dansar och sjunger, kärleken har fört henne till Sverige. Hon är från Guinea Conakry, men växte upp i Senegal.

– Aisha gifte sig med en svensk man. Han har annan hudfärg, annat ursprung och annan religion. Det var inte problemfritt för dem när de möttes i Senegal, sade Peter Elmberg.
För dagen saknades Ali Ablfalzi från Afghanistan. Över honom hänger hotet om utvisning. Ingemar Bernthsson regisserar och gör rollen som Kimmie, en man som har fördomar om invandrare. Kimmie följer med på resan till Afrika, men han är inte odelat förtjust.
– Kimmie utvecklas dock och får sig en tankeställare i mötet med hitkommarna. Någonting händer med honom. Fast det är ändå inget Hollywoodslut på historien, berättade Bernthsson.

Janne Adeen

Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 26 oktober 2017