Elisabet blev frisk med ”raw food”

  • webbelisabet

När Elisabet Begovic bytte sin vanliga husmanskost till raw food, alltså rå kost, blev hon frisk. Nu driver hon ett eget företag, med bland annat matlagningskurser och catering.
– Intresset för raw food har ökat mycket de senaste två åren. Det kommer människor i alla åldrar, och både sådana som haft problem med hälsan och sökare.  Och man behöver inte byta helt, Det är ingen diet där man ska ta bort. Jag säger lägg till. Lägg till mer grönsaker och mer frukt. Det behöver inte vara antingen 100 procent eller inte alls.
Elisabet Begovic äter nästan enbart rå föda. Frukt, grönsaker, nötter och oljor som inte upphettats mer än högst till 42 grader.
– För tre år sedan gick jag den första utbildningen om raw food i Europa. När jag var klar visste jag att jag ville göra något. Det är många som mår dåligt fysiskt och psykiskt, som inte har energi. Jag vill inspirera andra, visa att det går att få tillbaka sin hälsa.
Hon tog kontakt med Almi som i sin tur förmedlade kontakt till Bremerssons, saluhallen i Kalmar. Ett tag serverade Elisabet lunch, men numera säljer hon färdigmat, bland annat smoothies, pajer och kakor.
– De gröna smoothisarna är fantastiskt bra, de är väldigt nyttiga.
Elisabet är 45 år.  I många år arbetade hon som frisör.
– För 14 år sedan blev jag riktigt sjuk, jag fick astma och allergier, problem med njurar och sköldkörtel och ont i musklerna. Jag gick in i väggen totalt, jag hade bara jobbat, jobbat, jobbat. Jag hade helt slut på min energi.
Då åt hon vanlig mat.
– Jag lagade allt från grunden, jag använde inga  halvfabrikat. Det har alltid varit viktigt för mig att mina barn skulle ha hemlagad mat. Det var kött och potatis, jag åt som alla andra.
Elisabeh sökte hjälp på många olika ställen, inte bara den traditionella sjukvården, utan hon försökte också med massage och healing. Så småningom kom hon i kontakt med begreppet levande föda, och började lägga om kosten.
– Nu mår jag bra. Jag är inte trött efter att jag har ätit. Jag är pigg och glad och lätt i kroppen. Men hag är inte extrem på något sätt, när jag är ute och reser äter jag det som finns.
Tanken med raw food är att maten ska bearbetas så lite som möjligt. Ingen preparerad mat, inga konserver, inga halvfabrikat.

I veckans KLT/NT bjuder Elisabet på tre bra recept!