Eldsjälen som får Öland och Kalmar på fötter

  • IMG_7575 kopia

Stå aldrig still, sjunger Thåström i en hit från slutet av 80-talet. Thåströms ord kunde syfta på Calle Nilsson – tävlingsledaren och eldsjälen som får Kalmar och Öland på fötter.  – Varje lopp ska vara unikt, säger han.

Varje år är Calle Nilsson tävlingsledare ett 20-tal lopp, genom åren har det blivit många hundra. Engagemanget är lika starkt nu som när han började.

För honom handlar det inte bara om själva tävlingen och att allt ska fungera smidigt, utan kreativiteten är också ett viktigt inslag.

– Jag vill inte bara att göra en bansträckning som mäter ett visst antal kilometer utan strävar efter att det ska vara en helhetsupplevelse för löparna. Målsättningen är att utnyttja naturen och omgivningarna, att rama in loppet med miljöer som är unika. Särprägeln är viktig. Att fundera över hur man kan lägga en bana, låta nya idéer födas och därefter förverkliga dem är en stark drivkraft för mig. Jag tror man håller sig ung genom att försöka tänka nytt.

Calle Nilsson växte upp i Högby på norra Öland. Det sägs att han i unga år sprang vart han än skulle. Så byggde han upp sin kondition och som 18-åring blev han öländsk mästare i terränglöpning. Sedan dess har han sprungit ihop ett berg av medaljer.

En tung merit är när han på SM i Örebro 1983 tog silver på 3 000 meter hinder.

Men vid sidan om löpningen har också ägnat sig åt att vara idrotts- och tävlingsledare.

Det är i år 40 år sedan Calle Nilsson var med och skapade Hornsjön runt, där underlaget skiftar mellan kalksten, gräs, kohagar, barrskog och sanddyner.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 7 juni 2018