Eld och pengar för Beatrice

  • Beatrice Granlöf tackar sin chef på banken som uppmanade henne att bli brandman. På stationen i Torsås trivs hon som bäst, även om hon tycker att det vore roligt med fler kvinnor i styrkan. Foto: Lotta Zaar
    IMG_0210

Beatrice Granlöf är ekonomen som blev kvar i Småland efter sin examen på Linnéuniversitetet. Istället för att flytta hem till Ånge i Medelpad fick hon jobb på banken i Torsås, ett jobb som ledde till brandstationen.

I februari firar Beatrice Granlöf tre år som brandman. När vi träffas på brandstationen i Torsås kommer hon med andan i halsen från Mörbylånga.
– Jag har nyligen börjat på banken där så vi får se hur det blir på sikt, men grabbarna här är snälla och ställer upp.
Beatrice tror att uppdraget som deltidsbrandman har bidragit till att hon fick chefsjobbet.
Vågar stå för sina beslut
– Jag har vuxit som person, både av utbildningen och av att man sätts i situationer där man måste ta beslut. Det som jag har fått ut personlighetsmässigt har hjälpt mig till min nya tjänst som jag har idag på banken.
– En brandman måste kunna ta beslut, trots att det inte alltid finns tid att värdera för- och nackdelar. Jag tycker att det är jätteskönt att ha fått den egenskapen, att man vågar ta beslut och stå för det.
Hur har det påverkat dig?
– Jag vågar ta lite mer plats och är inte så velig utan mer hårdhudad. Jag tycker att det här är mer jag, än att sitta på bank. Jag är nog inte så fin i kanten av mig som man ska vara på bank.
– Det passar min personlighet att göra något som är lite häftigt och annorlunda, något som inte alla gör.
Beatrice ser ändå vissa likheter mellan bankjobbet och det på räddningstjänsten.
– Man hanterar människor och pratar hela dagarna.
– Att läsa av olika typer av människor tog jag med mig från banken. Alla behöver hanteras på olika sätt.
Chefens inställning avgjorde saken
Det var en envis chef som såg till att Beatrice sökte för att bli brandman.
– Hon tyckte att det skulle passa min personlighet och uppmuntrade mig till att söka.
– Jag har förstått att alla arbetsgivare inte är lika positiva till att deras anställda blir deltidsbrandmän, så det tackar jag henne för.
Vad tyckte bankkunderna?
– Jag kände att det var uppskattat. Kunderna på banken uppskattar att man ställer upp för orten. Jag fick höra att ”Min bankkvinna och brandkvinna är här idag igen!”.
– Det är lite sorgligt att jag inte jobbar här längre.
Var alla positiva?
– Det var vid enstaka tillfällen som speciellt äldre män undrade ”Hur kan du lilla gumman klara det här?”. Men de griniga gubbarna var verkligen enstaka fall och jag tar inte åt mig eftersom det var så mycket mer som var positivt.
Beatrice är lång och smal och när hon kliver in på brandstationen i sina klackskor finns inget som skvallrar om att hon har den styrka som brandmannayrket kräver. Ändå klarade hon de fysiska testerna utan extra träning.
Tjejkompis på önskelistan
– Jag har alltid varit en träningsmänniska och ägnat mig åt lagsporter. Här är man den man är och det är lite skönt att komma ifrån det där tjejiga. Snacket är ju annorlunda i tjejgänget och det är skönt att kunna ha olika världar. Men en tjejkompis här hade ju varit roligt.
– Antagligen behöver jag visa mig mer och marknadsföra det här. Jag är ute och pratar för barnen i 2:an och 5:an för att de ska få lite genustänk från starten. Senast kom tjejerna fram och skulle ha autografer och kramar.
Kan ge svar på tal
Hon är noga med att de andra brandmännen inte särbehandlar henne i jobbet, utom i ett fall.
– De är lite snälla mot mig på innebandyplanen. Man får inte vara så känslig utan skratta med och vara lite fräck tillbaka. Jag tycker att det är rolig att få vara lite tuff.
Den sociala samvaron med de andra brandmännen är viktig.
– Det är tråkiga saker vi åker på och för att må bra är det viktigt att också kunna släppa loss och ha roligt tillsammans. Förutom innebandy och fotboll har vi övningar på stationen där vi tränar olika scenarier. Sedan hittar vi på andra aktiviteter som att åka och bowla, grilla och spela brännboll.
Lotta Zaar
lotta.zaar@kalmarlanstidning.se