Ek bland gräsrötterna

  • lenawebb

Kalmar
Arbetet för en giftfri vardag, det är en av de saker miljöministern Lena Ek är mest stolt över
– Vi har till och med fått beröm av miljörörelsen för propositionen. Den är ett bra steg mot en giftfri vardag, och kommer att betyda otroligt mycket, inte minst för barnen.
I november förra året presenterade regeringen propositionen På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken.
– Den kommer att betyda mycket, vi har så oerhört mycket kemikalier kring oss.
Hon tar ett par exempel från förskolans värld:
– På dagisen kan det finnas gamla plastleksaker med hormonstörande ämnen, och gungor gjorda av gamla däck. Det är rätt ovanligt att en proposition leder till åtgärder redan innan den är klubbad.
Den andra saken hon är mest stolt över är det internationella klimatarbetet.
– Både de internationella förhandlingarna vad gäller kortlivade klimatgaser som sot, metan och marknära ozon, och det internationella forskningsprojektet om de ekonomiska fördelarna med en hållbar och fossilsnål produktion, New Climate Economy. Fyra av världens bästa forskningsinstitut ska presentera en rapport för FM i september.
– Före eller efter valet?
– Före, hoppas jag!
Det är Lena Ek som ligger bakom kommissionen, och Mexikos förre president Felipe Calderón har utsetts till ordförande för klimatkommissionen. Hon menar att Sverige ligger ganska bra till, globalt sett.
– Sverige har bland de tuffaste miljömålen, och det har gett resultat. Sedan 1990 har Sverige minskat utsläppen med 20 procent samtidigt som BNP har ökat med 60.
I helgen var Lena Ek i Kalmar för att dela i Centerns extra distriktsstämma. Hon var på hemmaplan, det märktes inte minst när hon skulle ta sig igenom de församlade partikamraterna. Det var många som ville hälsa, klappa, krama och byta några ord med länets ”egen” minister. För även om det är länge sen hon flyttade från Mönsterås så håller hon kontakterna med släkt och vänner.
– Det är skönt att komma hem, jag har en stor släkt här.
Lena Ek har varit minister sedan september 2011. Då kallades hon hem från Bryssel för ett efterträda Andreas Carlgren. Även om ministerposten var ny för henne kan hon frågorna. Hon har arbetat mycket med miljöfrågor under tiden i Europaparlamentet.
– Under våren hoppas jag kunna presentera ett antal förslag.
Hon är stolt över regeringens rovdjurspolitik, som behandlades av riksdagen i december.
– Vi vill minska konflikten mellan rovdjur och människor, vi vill göra det möjligt för människor att bo och leva samtidigt som vi arbetar för bevarande.
Lena Ek är sitter i styrelsen för ett parti som just nu stretar i motvind. I SCB:s novembermätning fick Centern 4,7 procent. Men hon är optimist.
– Det finns en enorm revanschlusta i partiet. Och i takt med att Stefan Löfven börjar presentera sin politik inser väljarna att de står framför två ödesval i år, både EU-valet och et svenska valet. Valet kan avgöra så otroligt mycket. Socialdemokraterna ger sig på reformer som ger utveckling. Det kommer att bli dyrare och besvärligare att anställa unga. De har sagt att de vill ta bort många reformer, som sänkningen av restaurangmomsen och RUT och ROT. Det är precis de områdena som oroar mig.
Karin Asmundsson