Efter nio år har Malin och Magnus hittat det ”rätta” konceptet

  • Magnus Axelsson, driver tillsammans med sambon Malin Ericsson, Ödevata FiskeCamp. När paret köpte anläggningen 2005 hade den stått tom i nästan nio år. Efter många år har paret nu hittat det "rätta" konceptet för sin verksamhet.
    ödevata-webb

Det har tagit Malin Ericsson och Magnus Axelsson närmare nio år att hitta det ”rätta” konceptet för Ödevata FiskeCamp.
Fram till 1997 var det som idag är Ödevata FiskeCamp en kriminalvårdsanstalt.
– Det var en stor anstalt med runt 100 anställda och ett 60-, 70-tal internet. De som satt här var framför allt dömda för bokföringsbrott och rattfylla samt vapenvägrare, berättar Magnus Axelsson.
Efter nedläggningen av anstalten blev platsen totalt öde. Inga människor, tomma byggnader och eftersatt skötsel av området. Fram tills 2005, då paret Axelsson/Ericsson köpte gården.
– Det hade stått tomt i nästan nio år, och allt var öde och igenväxt. Det fanns inga inventarier och vi började verkligen från noll, säger Magnus Axelsson.
Från början hade paret helt andra tankar för det 16 hektar stora området.
– På den tiden sålde vi båtmotorer, och höll till i en lokal i Långasjö. Men vi blev trångbodda, och i Ödevata fanns en stor verkstad. Vi tänkte flytta hit och fortsätta driva firman härifrån.
– Vi hade även små planer att vid sidan om driva ett litet vandrarhem.
Efter fem år valde de att avveckla båtfirman.
– Istället började vi lite smått med konferenser och kickoffer. Barnen ville köpa in några djur. Sedan har allt rullat på.
Idag har de utvecklat området till så mycket mer. 58 bäddar finns fördelade på fem olika hus. Sjöarna erbjuder bad, lek och fiske. Här finns en bad- och bastuanläggning, en grillkåta, möjlighet att hyra kanot, kaja och båt, ett indianområde, en boll- och lekplan och en massa djur.
Sedan ett par år tillbaka är verksamheten öppen året om.
– I fjol hade vi 4 000 gästnätter. Det är inte så mycket med tanke på att vi har öppet året om, men det är fortfarande många som inte känner till oss.
Den mest intensiva säsongen är under sommarlovet.
– Från skolans slut till skolans början är det full verksamhet här. Sommartid är det mycket tyskar, cirka 80 procent av gästerna är tyska barnfamiljer.
Ekonomiskt sett går verksamheten knappt runt. Men paret känner att de är på rätt väg.
– Det tog några år, men nu har vi en bild av hur vi vill ha anläggningen. Vi har prövat oss fram och känner att vi hittat rätt nu.
Magnus Axelsson säger att tänket handlar om djur, skog, natur, vatten och ett miljötänk.
Med tanke på de stora ytorna, och de totalt 18 byggnaderna som Ödevata FiskeCamp består av, finns det alltid saker att fixa med. Paret Axelsson/Ericsson har även flera nya projekt på gång framöver.
– Nyligen satte vi spaden i marken för vårt senaste projekt, att bygga två dammar. Det blir en stor damm på cirka ett hektar, och en lite mindre damm som blir handikappsanpassad. Där ska vi ha kräftor och någon lättfiskad fisk, berättar Magnus Axelsson.
I anslutning till dammarna blir det nya hagar.
– Nu har vi fem gutefår och framöver är planen att vi ska utöka till åtta tackor, en bagge plus årslamm. Fåren håller god ordning och fungerar väldigt bra som naturvårdare i skogen.
På gårdsplanen, mitt emot huvudbyggnaden, ligger en sliten byggnad. Men det ska det bli ändring på inom en snar framtid.
– Där ska vi bygga ett orangeri, ett inglasat växthus samt en uteveranda. Tanken är att gästerna ska kunna vistas där året om, dygnet runt.
Under huset finns en källare, som även den ska göras om.
– Ingenting är helt bestämt än vad gäller källaren. Men vi har planer på att ha en fisk- eller växtodling. Eller kanske till och med en snigelodling.
Bara ordet snigelodling får nog många att reagera. Det är också parets tanke.
– En snigelodling är verkligen en udda grej som sticker ut. Det skulle kunna bli en bra snackis, tror Magnus Axelsson.
Faktum är att paret för inte så länge sedan var i Polen på studiebesök hos en snigelodlare.
Ägaren säger att det gäller att ha många ben att stå på, för att säkra verksamheten.
– För oss är fisket en stor och viktig del. Det är det som gör att vi kan förlänga säsongen.
Precis intill anläggningen finns två sjöar, Norrsjön och Ödevaten.
– I Norrsjön är det mest bad och lek, men i Ödevaten är det många som metar.
Inom en radio mellan en halv kilometer och max två mil ligger ytterligare tre intressanta sjöar för den fiskeintresserade. Med goda chanser att få gädda, aborre och gös.
I kampen om att synas har gården flera samarbetspartner.
– Vi marknadsför oss tillsammans med Bo på Lantgård och har även ett samarbete med Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.
– Både jag och Malin brinner för människor med särskilda behov. Varje år kommer ett gäng med psykiskt handikapp från Tyskland. Det är fantastiskt att se hur de lyser upp när de kommer hit och får närhet till naturen och djuren.

 

Lina Watanen