Efter fem år i Sverige lever Ismael ett rikt liv

  • ismael abdullah

18 september 2014 kom Ismael Alabdullah Sharot till Nybro, efter att ha flytt från sitt hemland Syrien. Han fick rum 507 på asylboendet Häggen i gamla Kungshallshemmet. Ett rum han delade med två andra män. Efter två långa år av längtan och mycket förtvivlan, kunde familjen återförenas och idag lever han ett nytt liv, som också innebär att han fått tillbaka sitt yrke som läkare och blivit husägare i Kalmar.

Nybro. Det är fredag förmiddag och in på redaktionen kommer Ismael, något försenad med andan i halsen. Han har varit på slutbesiktning med NBAB av sin lägenhet i Nybro där han bott i 3,5 år och han är glad över att städning precis har blivit godkänt.
– Jag är jättelycklig över att ha kunnat köpa hus och flytta till Kalmar, men ändå lite ledsen, för Nybro kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Det var hit jag kom för fem år sedan och det var här jag träffade alla underbara människor som hjälpt mig genom en lång tid i ovisshet och oro, säger han och tillägger.
– Först över om jag skulle få uppehållstillstånd eller inte och sedan om min fru och barn skulle få komma hit, säger han på nästan oklanderlig svenska.
Vår tidning skrev otaliga artiklar om den stora flyktingvågen och många av dem handlade om doktor Ismael, som snabbt lärde sig svenska och redan första veckan sökte upp Vivi Andersen på introduktionsskolan Ljunghaga, för att anmäla sig som frivillig hjälplärare för alla de flyktingbarn som kommunen snabbt fått göra en ny skola till.

Han engagerade sig på olika sätt för stadens flyktingar och blev snabbt bekant under namnet doktor Ismael.
– Men jag gick också till Hälsocentralen och förklarade att jag är läkare och ville hjälpa till, men ingen där kunde hjälpa mig.
Till slut var det läkarhuset Prima och doktor Jilany Shafig som lät honom få praktik och så fortsatte han att jobba som hjälplärare. Efter sex
månader på Ljunghaga var han lika länge på skolan i Alsterbro och därefter på Paradisskolan. Efter det har Ismael varit på alla skolor i Nybro. Det var ju trots allt 200 familjer som kom med flyktingvågen.

Det slutade med att Ismael fick hjälpa skolsköterskan i Alsterbro att översätta alla vaccinationsdokument och andra dokument från arabiska, och även hjälpa läkaren med tolkande uppgifter.
Under tiden var hustrun Zekra Alnabhan, också hon läkare, och de två
sönerna kvar i Istanbul i Turkiet i väntan på att få komma till Sverige. Någon gång kunde Ismael åka dit och hälsa på och då blev frun gravid.
– Maria, vår lilla prinsessa är ett mirakel som föddes i juli 2016 i Sverige. Bara tre månader efter att min familj efter två års väntan äntligen fick komma hit och återförenas med mig, berättar Ismael som aldrig hade trott att väntan på uppehållstillstånd skulle bli så lång som den blev.
Först ett år efter att han kom hit fick han sitt uppehållstillstånd och ytterligare ett år till för frun.
– Jag tänkte att som läkare måste det väl gå fortare, eftersom det är läkarbrist i Sverige och jag skickade säkert 40 epost-meddelande till landstinget om jag kunde få gå en ”snabba på”
utbildning för läkare.
Till slut fick han ett erbjudande om praktik.

– Men just det erbjudandet kunde jag inte ta det, eftersom jag hade en familj att försörja och var beroende av jobbet på skolan där jag fick fast
anställning 2017.
Samtidigt pluggade Ismael online och på Högalid Folkhögskola för att bli godkänd i svenska 3 och blev godkänd av socialstyrelsen. Efter tre år i Sverige fick han så sin legitimation och har sedan dess jobbat som allmänläkare på Nybro vårdcentral, där han trivts utomordentligt bra.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 12 september 2019