Efter 38 år i Västindien återvände Lennart hem

  • DSCN0340

Jag träffar allkonstnären Lennart Andersson första gången när han står och liftar utmed vägen i Sandslätt. Han ska de tre kilometrarna till Alsterbro för att handla på Coop och tar som han brukar, tummen till hjälp. Normalt sätt brukar jag inte stanna för att ta upp liftare, men den här gången gör jag det. Och det blir början på vår bekantskap och historien om en udda äldre mans liv.

Alsterbro. Andra gången vi ses, står 82-åriga Lennart på trappan till sin bostad i Sandslätt där han bott sedan den 20 november 2018. En man som efter 38 år på den lilla ön Dominica i Karibien återvänt till sitt hemland på grund av en katastrof.
Han ropar något på sitt hemmasnickrade språk, som är en blandning mellan engelska, småländska, skånska och med en touch av patois, som är Dominicas språk, baserat på franska och västindiska influenser. En svengelska, eller rotvälska om man så vill, som är synnerligen svår att förstå för en oinvigd!
Vad gör då denne udda man, född för 82 år sedan i Helsingborg lilla Alsterbro undrar man och svaret låter sig inte vänta.

– Min ensamstående mamma Judith hade inte råd att behålla mig och därför blev jag bortlämnad på ett barnhem i Halmstad. Nio månader gammal blev jag adopterad av ett par från Småländska Landeryd där jag växte upp. När jag blev 14 år började jag jobba på en industri för rostfritt där jag blev kvar i 20 år innan jag fick jobb på järnverket i Halmstad. Vad jag inte visste då var att jag också hade eller skulle få fem bröder och en syster, berättar Lennart på sitt eget språk i ett rasande tempo. Flera gånger får jag fråga om för att förstå vad det är han säger.
Men Lennart längtade bort och chansen kom 1980 genom en bekant till honom. Hans fru var från Dominica som är en liten ö i Karibien och tillhörde ursprungsbefolkningen karibindianerna, som fortfarande bodde i ett själständigt reservat inne i regnskogen och nu skulle de resa dit. Lennart hade en speedwaymotorcykel som han sålde för att få pengar till biljetten och följde med!

På ön fick han snart smeknamnet ”The two finger Swede” (kanske beroende på att han saknar tre fingertoppar på vänster hand) och ”McGyver” efter en Tv-series uppfinningsrika äventyrare. Efter några år med en girlfriend, träffar han i reservatet sin blivande fru Leota, som han var gift med fram till hennes död för sex år sedan.
– Jag uppfann en massa saker och byggde en press för fruktjuice och proteser till folk som blivit av med sina ben. Han pekar på några tidningsurklipp på väggen som ett föreställer honom själv med de benproteser han gjort och ett annat med en grill för att helsteka grisar i. Han var den person som alla på ön vände sig till när de ville ha hjälp med något.
Men så i september för ett par år sedan slog stormen Maria till och lämnade mer eller mindre hela Karibien i förödelse. Så och den ö Lennart bodde på.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 5 september 2019