Ebba på Öland har hittat hem bland sötsakerna

  • IMG_0969

Ebba Frankenstein har mitt i livet hittat sin passion. I ett hus på östra Öland lever hon nu sin dröm som chokladmakerska.

Gårdby. Det är lätt att associera till Hans och Greta när du kliver innanför grinden till Ebba Frankensteins trädgård i Gårdby på östra Öland. Det är något sagolikt med allt pyssel som hänger i träden eller sticker upp ur gräset. Den lilla röda stugan från 1800-talet är omgärdad av små blåa hjärtan och när dörren öppnas slås man av en doft av kakao. Det är så lågt i tak när man kliver in i den minimala hallen att undertecknad får kröka sig likt en fällkniv.
Kakaodoften kommer från köket där Ebba Frankenstein just gjort massa praliner som nu ligger i sina formar för att stelna. Det är fredag och i helgen, den sista helgen innan jul, ska hon hålla öppet för sina kunder. Hela veckan har hon förberett praliner och chokladkakor så att det står härliga till. Hon kallar köket för ”chocolaterie” som betyder chokladfabrik på franska.

Själv titulerar hon sig ”chocolatier” som betyder chokladtillverkare på samma språk.
– Det finns inget riktigt bra svenskt ord för det, säger Ebba som är ny i chokladbranschen.
Chokladen som sötsak har dock alltid haft en varm plats i Ebbas både hjärta och gom.
– Jag har alltid kallat mig för ”chocoholic”, haha. Jag har alltid varit väldigt förtjust i choklad.
Men från att älska choklad till att göra sin egen är steget långt. Men för Ebba är det chokladen lika mycket som det kreativa skapandet som hela tiden lockat henne med yrket och när hon väl hade passerat 40 så kände hon att det var dags att våga ta chansen och prova på lyckan som chokladmakare.

– Jag hittade en utbildning i Schweiz där jag under sex månader skolades i dessert- och chokladtillverkning.
Utbildningen avslutades med ytterligare sex månaders praktik där hon ”tjatade” sig till en praktikplats på den prisbelönta chokladfabriken The Chocolate Tree i Skottland.
– Det var där jag fick med mig alla redskap som jag använder mig av idag. Jag fick verkligen lära mig göra choklad från grunden och navigera mig bland olika chokladsorter och hitta mina smaker, det jag tycker om.

Färdig med utbildningen flyttade Ebba tillbaka till Sverige med planer på att starta upp något eget. Ebba som sedan många år tillbaka bodde i Stockholm, såg dock inte att hon hade de ekonomiska musklerna för att starta upp något i huvudstaden, utan började rikta blicken mot Öland och Gårdby där hennes föräldrar sedan flera år tillbaka bodde.
– Jag kände mig dessutom färdig med Stockholm. Så när ett hus med en underbar liten 1800-tals stuga på tomten stod till salu så kändes det som att det fanns en mening med alltihopa och jag slog till.

Andreas Bendroth

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 24 december 2020