Duon som slåss mot åldersdiskriminering

  • IMG_1090 kopia

När man hör något som man känner igen och man vet att man har hört det förut, men kan inte placera det.

Den känslan upplevde Mariana Lundgren när hon första gången hörde Diana Haraldzon sjunga.

– Jag vet att hon påminner mycket om en annan sångerska, men jag kan inte komma på vem, sa hon till man.

– Hon låter ju som du. Precis som du, svarade maken.

Det stod inte länge på innan Mariana Lundgren och Diana Haraldzon bestämde sig för att bilda en duo. Båda har varit yrkesmusiker, i dag arbetar Mariana på ABF i Emmaboda. Diana är multiinstrumentalist, men hon kan sjunga också. Mariana sjunger och spelar keyboards.

– Det är faktiskt ganska ovanligt med en kvinnlig artistduo. Grejen med oss är att vi två erfarna musiker som har sjungit ihop i drygt två år och trivs jättebra med det. Jag har tidigare haft en tjejgrupp, men det har inte funkat lika bra som detta. Mitt och Marianas samarbete ger mycket. Hela tiden lär vi av varandra och utvecklas. Fast det är inte lätt att hitta spelningar. Dels är vi inga kändisar, dels är det överlag tufft för kvinnliga musiker när man passerat 50-strecket. Det känner vi av. Det finns en viss aggression mot äldre kvinnor som står på scenen. Många vill att kvinnliga artister ska vara unga och snygga och inte över 35 år gamla. Det där är orättvist, säger Diana Haraldzon med hetta i rösten.

– Manliga artister kan vara 70 år och se ut som något katten släpat in och ända vara populära. Men vi kämpar oss fram i dessa hårda tider. Skam den som ger sig, fyller Mariana Lundgren i.

Ni kallar er The Rollatorz. Hur kom ni på det namnet?

– Det började med att vi pratade om åldersdiskrimineringen som bland annat finns inom musiklivet. Sedan kom jag på namnet när jag gick på kryckor efter en höftoperation. Mariana tyckte att det var ett jätteroligt namn, förklarar Diana Haraldzon.

– The Rollatorz anspelar på tre ting. Rollatorer, roll som i rock´n´roll och så till sist ett z som ger dansbandsvibbar, säger Mariana.

Mariana har främst ägnat sig åt dansmusik och hårdrock medan Diana har spelat bluesrock, dansmusik, country och folkmusik. Som 19-åring komponerade Diana det vinnande bidraget i en vistävling i Västervik. Genom det fick hon sjunga på visfestivalen och lärde känna såväl visfestivalens grundare Hansi Schwarz och countrysångaren Alf Robertson. Diana Haraldzon är uppvuxen i en familj där alla spelade och sjöng.

– Det är precis tvärtom för mig. Ingen i släkten förstår varifrån mitt musikintresse kommer, säger Mariana.

 

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 20 pril 2017