Dukar upp inför julen

  • lottawebb

Julmånaden är för de allra flesta en intensiv och stressig tid. Ännu intensivare är det förstås för alla krögare som serverar julbord. För Robert Krosse och Lotta Marklund i Villa Fröjdekulla i Alsterbro, som i största mån serverar sina gäster lokalproducerat, börjar förberedelserna i god tid, eftersom de själva gör det mesta från grunden.
Prata om att ha nära till jobbet. Hos krögarfamiljen i Villa Fröjdekulla både bor och verkar man i samma hus. På det övre planet huserar Robert och Lotta med de två tonårsdöttrarna Wilma och Klara och på det nedre jobbar man.
– Det är förstås både för och nackdelar med det. Vi jobbar mest hela tiden och det blir lätt så att vi går väl ofta mellan hemmet på övervåningen till festlokalerna på nedervåningen. Det är alltid något som måste göras, förklarar Lotta, som med sin man Robert flyttade till Alsterbro för 18 år sedan när de tog över den gamla disponentvillan Fröjdekulla som då drivits som restaurang i fyra år.
Både Lotta och Robert är födda och uppvuxna i Stockholmstrakten och ville egentligen starta ett pensionat med lunchservering. Robert har trots sin utbildning till byggnadsingenjör, varit restaurangbranschen trogen i stort sett hela sitt liv. Gärna i kombination med arbetsplatser där han kunnat få åka skidor. Lotta har jobbat på caféer och i bageri.
– Så hittade vi det här, där det fanns en restaurang, men inget boende och fick gäster som mestadels bor på en radie av fem till tio mil. Vi startade med en pub i källaren som var öppen under många år, men med tiden blev det mer och mer i restaurangen. Vi tar emot gäster under hela året och ofta anlitas vi till födelsedagsfesten, bröllop, dop och även en hel del sittningar efter begravningar. Men julborden är väl det som fått mest uppmärksamhet och så vår catering, berättar Lotta medan hon dukar fram tallrikar, glas och röda servetter inför kvällens julbord.
– Hit kommer de som vill ge sig iväg på en liten utflykt till en härlig miljö för att äta. Vi har inte lagt ner mycket krut på marknadsföring, den reklam vi fått har gått från mun till mun. Krutet lägger vi på bra lokalproducerade råvaror och mat som vi tillagar från grunden. Det bästa betyget är förstås att gästerna gärna kommer tillbaka.
Fortfarande öppnas puben upp, speciellt under somrarna när hemvändarna dyker upp i byn.
Villa Fröjdekullas specialitet på julbordet är olika rätter av vilt. Det, liksom bär, grönsaker, ostkakor och andra charkuterier har garanterat inte åkt över hela landet innan det hamnar på bordet. Många av delikatesserna kommer från Småland och Öland. Den rökta fisken kommer från Brömsebro, syltan från Åseda, isterbanden från Gullaskruv, ostkakan från Brostorp och så vidare.
I år inföll julbordspremiären den 22 november och håller på i princip ända fram till jul. Innan dess ska lag hinna kokas, patéer bakas, sillar lakas ut och kakor bakas.
– Idag är folk mycket mer medvetna och frågar hur maten är tillverkad och vad den kommer ifrån. Då är det roligt att till exempel kunna berätta att all vår sill och strömming lägger vi in själva. På julbordet serveras ett 20-tal sillar och lax i olika former. Skinka, korv, isterband, köttbullar, prinskorv, syltor, revben, patéer, rökt ål och förstås Jansons frestelse som alltid tillagas samma dag som den serveras.
Villa Fröjdekulla byggdes från början till traktens storbonde. Året var 1924 och har sedan dess inrymt såväl konsumbutik, som skrädderi och telegrafstation. Huset är restaurerat under överinseende av Kalmar länsmuseum och alla tio kakelugnarna och de tre järnspisarna fungerar fortfarande. Huset har två salonger och en glasveranda för det lilla sällskapet och passar också ypperligt för konferenser.
I det väl tilltagna köket huserar Robert som precis håller på att förbereda strömmingen till kvällens julbord. Med van hand smöras de stora formarna där strömmingarna ligger tätt, tätt på rad och de färska dillkvistarna hackas varpå en trevlig arom letar sig fram mellan byttorna. Till kvällens sittning väntas ett 50-tal gäster, så det gäller att planera.
– Visst är vi kända för vårt stora utbud av vilt och kötträtter, men också för vår stora flexibilitet. Finns det till exempel en vegetarian i sällskapet, så ordnar vi något gott även till den. Det är bara att slå en signal så hittar vi säkert på någonting som passar, säger Lotta utan att tveka.
Det blev aldrig något pensionat för familjen Krosse-Marklund, som de först hade tänkt sig, men väl ett alldeles underbart ställe och gästgiveri att ta emot sina matgäster på.

Ann-Heléne Thörning