Dragspelskungen lever vidare i Spelemålen

  • callejularbowebb

Det är snart sex år sedan som Stefan Lagesson öppnade sitt alldeles egna museum hemma i Spelemålen utanför Otteskruv. Och det är inte vilket museum som helst. Det här är fyllt med minnen från vår störste dragspelsvirtuos genom tiderna. Nämligen Calle Jularbo.

Året är 1893 när det i Avesta föddes en liten parvel, som redan i tidig ålder kom att bli något alldeles extra när det gällde att hantera ett dragspel. Han döptes till Karl Oskar Karlsson och växte upp i den lilla byn Jularbo i Dalarna, som näst äldst i en syskonskara på nio barn. Inte kunde någon tro då att denne grabb redan som 16-åring skulle komma att bli Calle Jularbo med hela svenska folket.
Fadern, kallad ”Skojar Karlssons”, var gårdfarihandlare och familjen tillhörde det så kallade ”resandefolket”. I en liten stuga på ett rum och kök bodde den stora familjen Karlsson på 12 personer. Karls pappa ägde ett litet dragspel, som han köpt för 50 öre av en dräng. De nio barnen var strängeligen förbjudna att ens röra instrumentet, men lille Karl kunde inte motstå frestelsen.
Dessutom smög han sig upp på nätterna för att lyssna, när det var fest i det stora köket. Det var inte heller något han fick göra, men ingen lade märke till den lilla grabben, som satt i sin nattskjorta och kikade genom en glänta i kammardörren.
Så en kväll kunde han inte bärga sig längre utan klev in och bad att få spela en låt. Till allas förvåning kunde han spela och det till och med bättre än fadern, som sedan den kvällen visst aldrig tog i sitt dragspel mer!
Redan som femåring kunde alltså lille Calle hantera ett dragspel och vid sju års ålder debuterade han på scen och började sitt turnerande liv i Sverige och i Norge, där han också var oerhört populär. Han vann 158 dragspelstävlingar och framträdde vid otaliga tillfällen i radio liksom i folkparker och andra nöjesplatser. På de sex åren mellan 1916-22 vann han varenda dragspelstävling, vilket gjorde att andra spelemän till slut vägrade att ställa upp, eftersom de visse på förhand att de skulle bli utslagna. Därför fick Calle bli domare istället. En annan historia säger att han själv tyckte att det blev så tjatigt att hämta priser att han därför hellre deltog som tävlingsdomare. Genom åren gjorde Calle 108 egna kompositioner och han var faktiskt den förste i Sverige som fick ta ett ortsnamn som efternamn.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning torsdag 26 juni 2014