Domaren som blev tränare

  • Jonas Walfridsson 1 kopia

Jonas Walfridsson är tränaren som förde IFK Kalmar till damallsvenskan. En fotbollsgalning som varit både spelare och domare innan han blev tränare. 

– Jag ser fram mycket mot att vi ska spela i allsvenskan. Det kommer att bli väldigt tufft, men också väldigt roligt. Hur det går kommer att definieras av hur vi klarar att hantera motgångar.

Jonas Walfridsson passerade i januari 40-årsstrecket. Den bästa tänkbara presenten fick han redan i november när IFK Kalmar för första gången någonsin säkrade en plats i damallsvenskan i fotboll.

– Det var en stor upplevelse. När man tänker på hur det var i föreningen när jag kom hit är det faktiskt en rätt fantastisk resa.

Jonas Walfridsson kom till IFK Kalmar vintern 2013. IFK Kalmar hade då just åkt ur den näst högsta serien, Elitettan. Den förre tränaren Lasse Svensson hade lämnat föreningen och hans tänkta ersättare hade hoppat av efter en vecka. Dessutom lämnade sportchefen och föreningens ordförande sina poster i samma veva.

– Först undrade jag givetvis en del vad det var för ställe jag hamnat på. Men jag märkte snart att även när det svajade i trädtopparna satt stammarna ordentligt fast. Det vi behövde skapa var trygghet och lugn i truppen.

När Jonas Walfridsson kom till IFK Kalmar hade han inte tränat något damlag tidigare. Men han hade en lång bakgrund i Kalmarfotbollen.

– Jag är Kalmarpojke från början. Fotbollsfostrad i Kalmar FF, men bytte till Kalmar AIK när jag var 14 och var kvar där tills jag blev 21. Då drabbades jag av en sjukdom som gjorde att jag inte kunde spela fotboll på två år, så det var bara att lägga av som spelare.

Fotbollen lockade dock fortfarande så pass att han så småningom spelade en smula i Rockneby IK och sedan övergick till att döma.

– Jag var domare i några år, men sedan kände jag att det inte var så kul. Istället tränade jag Rockneby ett par år och de tre senaste åren innan jag kom till IFK Kalmar tränade jag Nickebo IK.

Jonas Walfridsson fick snabbt stor respekt för sina nya spelare när han kom till IFK Kalmar.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 15 februari 2018