Doldisen i Madesjö

  • Christer Wettborn är ett välkänt ansikte i Nybro men ändå lite av en doldis.
    christerwebb

Alla vet vem han är, men ändå inte. Christer Wettborn är hembygdföreningen i Madesjös ansikte utåt, men få vet att han varit en duktig fotbollspelare och egentligen tänkte bli fältflygare och inte lärare som han sedan blev.
Christer är född i Kristdala men kom i mogen ålder till Nybro 1961 där han började jobba på yrkesskolan.
Dessförinnan hade han hunnit med att sälja reservdelar på en bilfirma i Linköping, gått ett år på flygvapnets skola i Ljungbyhed och spelat i kedjan i BK Derby. Drömmen om att bli fältflygare grusades dock då han insåg att han var tvungen att skriva bindande kontrakt och hoppade av. Men han hade fotbollen i blodet och pendlade till Kristdala för att spela fotboll i Ariel när han blev värvad till Motala AIF.
– Fotbollslegenden Torsten Lindberg lockade, men min fotbollskarriär fick ett tvärt slut när min ena vadmuskel gick sönder, berättar Christer, som därmed började fundera på framtiden och hamnade på handelsgymnasiet i Kalmar. Där träffade han sin blivande hustru Ulla-Britt och tycke uppstod och det roliga är att hon är uppvuxen i samma hus i kvarteret Strykjärnet i Nybro som paret nu bor i.
Så det var genom kärlekens försorg som han hamnade i Nybro. En stad som han sedan dess hunnit göra mycket för om inte annat när det gäller turismen. För efter att ha pluggat vidare blev han sedan lärare där han i många år undervisade om just turismnäringen.
I samma veva bildades Destination Kalmar som skulle göra den staden mer turistvänlig, något som anammades även i Nybro där föreningen GÖKEN bildades 1986.
GÖKEN står för Glasriket, Öland, Kalmar, Emmaboda och Nybro.
– Under Unionsfirandet 1997 lyckades vi få kryssningsbåtar till Kalmar och jag hade hand om arrangemangen. Det var anlöp av två-tre båtar i veckan under ett års tid och jag fick ordna med utflyktsmål, skaffa guider och samordna bussar.
På så vis började även Christer att köra buss och när Svetrak startade sin utbildning blev han tillfrågad att ta hand om de praktiska övningarna. Även Hembygdsmuseet i Madesjö behövde hans hjälp med marknadsansvaret, vilket Christer förstås tog hand om och på den vägen är det!
Christer har ett finger med i spelet att det under åren gjorts flera bygdespel om fältherren Sven Krååk. Hövitsmannen som under 1600-talet ledde kampen mot danskarna under Kalmarkriget och som gjorde att ”masjöborna” vann slaget mot dem vid Jutebackarna. Christer har också hållit studiecirklar om Madesjös historia och belönats för sitt oförtrutna arbete i hembygdsföreningen och för att han hjälpt till att uppmärksammat historiska händelser, med ett stipendium från Lions.
– Vi anordnar antikrundor på äldreboendena och under de sista åren har jag också börjat slå ett slag för den fantastiska frescomålningen i stadshussalen på Stora Hotellet. Det är verkligen en klenod som hänger där på väggen menar han.
Ett samarbete finns också med vägkyrkan, skolan, hantverksföreningen och den Sten och smyckemässan som anordnas varje år i de norra kyrkstallarna. Och när det är vägkyrka är det förstås Christer som är den som gärna guidar besökarna och delar med sig av sitt kunnande om de historiska vingslagen i madesjöbygden.
Men för att vara en man som ofta står i rampljuset är Christer ändå lite inkognito. På ett modest sätt tar han hand om press och medier och ofta kan han upplevas som lite allvarlig och avmätt. Men som ni ser finns det under ytan en kille som varit otroligt snabb i fötterna, duktig med fotbollen, men som fick sin idrottskarriär förstörd av en avsliten vadmuskel!

Ann-Heléne Thörning