Det rullar på med konsten

  • Hazze Hagblom Cykelbilder 2

Hazze Hagblom är konstnären som älskar cyklar. I 30 år har han producerat konst och grafik som på olika sätt haft cyklar som motiv.
– Jag har gjort bilder av cyklar i alla storlekar från fem gånger tre meter till frimärksstora.

Kalmar. För Hazze Hagblom är kärleken till cyklar stor och mångfacetterad.
– Det har det att göra med formerna, cyklarnas geometri som jag tycker är härlig. Men sedan finns det så många sorters cyklar också. Och så är det ju underbart att cykla!
Hazze Hagblom är själv en ivrig cyklist. Så ivrig att han till och med har en cykelsymbol på sin bil.
– Jag har cyklat mycket, varit ute i Europa och cyklat. Jag har aldrig tävlat, utan bara sett mig omkring med hjälp av
cykeln.

Hagblom menar att hans intresse ligger i tiden.
– När bensinen blev allt dyrare, kom cykeln tillbaka. Numera vill alla städer vara cykelstäder. Cykelturismen växer hela tiden. Jag ser bara plus i kanten med det.

Som motiv för Hazze Hagbloms konst har cyklar varit en outtömlig inspiration.
– Det finns en sådan mångfald av cyklar, så många olika typer och modeller. Nu finns det ju elcyklar och en flera
modeller av det. Sedan finns det ju gamla modeller också. Jag har provat gamla cyklar vid evenemang med Cykelfrämjandet och jag måste säga att för att ta sig fram med en gammal höghjuling måste man mer eller mindre vara cirkusartist. Hur de klarade det på kullerstensgatorna förstår jag inte.
Själv älskar han att rita, måla och fotografera cyklar.
– Just nu har jag mycket färg på mina bilder. Det har utvecklats dit. Folk är inte så intresserade av svartvita bilder numera, har jag märkt. Jag gör också bilder där jag fokuserar på detaljer på cyklarna.
I en del bilder är det svårt att ens uppfatta att det finns ett cykeltema.
– Det är inte alltid så tydligt, men cyklarna finns alltid där.

Mycket av sitt arbete har han gjort i verkstaden som drivs av Grafik 99, en grupp som bildades 1999 av personer som arbetade med konstnärlig grafik. Hazze Hagblom har varit medlem sedan starten. Verkstaden har Grafik 99 i Oxhagen i Kalmar tillsammans med Bildverket, en grupp som sysslar med att måla med olja eller göra akvareller.
Inspirerad av de krokikurser som Bildverket håller, har Hazze också börjat göra snabbskisser. Kroki handlar normalt om att skissa av en levande modell, men för Hazze Hagblom handlar det alltid om en cykelmodell.
– Det ska ju gå snabbt, så jag ställer äggklockan.  Det blir väldigt enkla bilder av cyklar. Jag gillar att experimentera och testa nya tekniker. Jag ser mig själv som en innovatör.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 juni 2018