Det oväntade ledde till kärlek vid första ögonkastet

  • _MG_5296

Öland? Aldrig i livet, det är för långt borta, tänkte Alvine de Mander. Men ett besök ledde till andra tankar och ett beslut hon aldrig har ångrat för en sekund.

Bjärby. Förr, Stockholm. Nu, Öland. Den tanken hade Alvine de Mander bara lett åt för många år sedan. Men saker och ting förändras, och det som en gång var otänkbart blir plötsligt tänkbart. Vår tidning hälsar på Alvine en fredagsförmiddag, på Himmelshöga gård i Bjärby på södra Öland. Det första man slås av när man kommer in på gårdens café är de stora takfönsterna längsmed hela huset.
– Ivar Morsing, konstnären, ägde gården 1976-1999. Han bodde på Öland på somrarna och i Vansbro på vintern. Det här var en av hans ateljéer, berättar Alvine.
Caférummets tak är blått. Rummet intill, där hantverksbutiken ligger, har gult tak.
– Morsing målade kalla och varma färger. Han hade olika ateljéer för det, förklarar Alvine, blickandes mot de olikfärgade taken.
Ytterligare en ateljé finns på gården. Där fortsätter kreativiteten flöda, då Alvine håller på att bygga upp sin vävateljé. Och vävningen, ja hantverk över lag, är det som fört Alvine och maken från
huvudstaden till Öland.
– Det är sju år sedan vi flyttade till Öland. Vi hade ingen koppling alls hit, utan hakade lite in på ett bananskal.

Då, för sju år sedan bodde paret i Huddinge utanför Stockholm.
– Min man jobbade på ett arkitektkontor, jag körde eget med vävningen.

Trots närheten till storstaden bodde paret ganska enskilt. En dag blev det aktuellt att Huddinge kommun ville köpa ut deras fastighet, då kommunen planerade ett nytt
industriområde.
– Vi kände att det skulle bli svårt att sälja huset om området var tänkt att bli ett industriområde, så vi gjorde en affär med kommunen.
Det var däremot ingen brådska för paret att lämna huset, så under två års tid letade mannen efter ett nytt boende.
– Vi hade en lång kravlista, ler Alvine och tillägger.
– Min man ville ha garage för bilarna, jag behövde ha stora utrymmen för en vävateljé. Och plats för en fast butik.

Under fem, sex års tid hade hon nämligen åkt runt på olika marknader i Stockholmsområdet, för att sälja framför allt vävda trasmattor.
– Det fanns gott om marknader att åka runt på. Problemet var att ryggen inte orkade. Att plocka upp och ner 40, 50 tunga trasmattor varje dag var ett slitigt och tungt jobb.
När det ändå låg en flytt och väntade, passade extra utrymmen för en
butik väl in i planerna. Men utrymmen kostar, framför allt i storstadsområden. Varpå mannen letade sig lite mer ut i landet.
– I februari 2012 visade han ett ställe han hittat på Öland. Aldrig i livet, det är för långt borta, tänkte jag.
Paret åkte trots allt på  husvisning av gården.
– Det var kallt, snö till knäna och så dimmigt att vi inte såg hela tomten.

När Alvine kom in på innergården till den kringbyggda Ölandsgården hände något.
– Jag fick med en gång känslan ”jag kan nog flytta ändå”. Det var kärlek vid första ögonkastet, ler hon.
Valborg, 2012, blev paret nya ägare till Himmelshöga gård.
– Vi flyttade allt själva, så det var ett väldigt jobb med allt. Det blev nästan 3 000 mils körning, från första maj till sista december det året. Tänk dig bara hur mycket plats vävstolarna krävde. Och min man brukade säga att jag måste ha minst tre ton garn, skrattar Alvine.
Men ångrat flytten, nej, det har de aldrig gjort.
– Direkt vi flyttat klart allt kände vi att ”nu är vi hemma”. Det är det bästa vi har gjort, jag har inte ångrat det en sekund.

Under nästan två och ett halvt års tid arbetspendlade mannen mellan Bjärby och Stockholm. MedanAlvine fullt ut kunde satsa på sitt textilhantverk.
– Jag väver, stickar och fusktovar, som en del kallar det. Och förut sydde jag mycket.
I butiken finns hennes olika alster. Allt från trasmattor, sjalar och mössor, till vantar, koftor och strumpor.
– Jag var bara fem, sex år när jag följde med min farmor och mormor till vävstugorna. Så fort jag nådde ner med fötterna fick jag också sitta med i vävstolen.

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 11 juli 2019