”Det går inte att tvinga fram sångerna”

  • IMG_4276-1 kopia

På lördag arrangeras minifestivalen Musik i världsarvet på Mellby Ör Inn. En av de medverkande musikerna är Magnus Bergman, som för fem år sedan lämnade det stressiga Stockholm för lugnet på det natursköna södra Öland. 

– Får man feeling klockan 2 på natten så kan man gå till studion och spela in, det är jättesvårt att göra i Stockholm, säger han.

Vid minifestivalen på lördag kommer Magnus att stå på scenen liksom Rotation, Alvaret, The Snapshots, Sunday Song och Bhean Bheag. Det blir en blandning av olika genrer, balkan, kletzmer, irländskt, reggae, rockabilly och rock.  För några år sedan fick Magnus en idé att göra en samlingsskiva med musiker från Öland,

Musik i världsarvet kom plattan att heta.

– Sedan dess har vi diskuterat en fortsättning men det har inte fungerat förrän nu. Vi börjar vid 16 på eftermiddagen och håller på till sent.

Efter fem år vid Eketorp har Magnus och hans  familj nu slagit ner bopålarna i Gettlinge. Flytten var egentligen inte planerad, men när familjen hittade sitt drömhus tvekade de inte. Där håller Magnus Bergman nu på att bygga sin nya studio. Han visar en skylt där det står Little Big Pink, det är ett namn som ger spännande  musikhistoriska associationer. Big Pink är namnet på ett rosa hus som ligger i skogarna norr om New York, strax utanför den  berömda festivalstaden Woodstock. I just det huset skrev The Band låtarna till sitt debutalbum vilket fick titeln Music from Big Pink.

– The Band är en inspirationskälla för mig, de gjorde några fantastiska plattor. Första gången som jag kom i kontakt med The Band är genom konsertfilmen The last waltz. Musiken är så svängig och de spelar så bra, det är helt sjukt, säger Magnus Bergman och ler.

Under inspelningarna av skivan Musik i världsarvet gjorde Bergman en låt tillsammans med Staffan  Ernestam, kanske mest känd som gitarrist i Sven-Ingvars. En dag frågade Staffan vad studion hette, om Magnus Bergman hade döpt den.

– Det hade jag ju inte. Han påpekade att det är lite Woodstockkänsla här på Sydöland och det finns många musiker och konstnärer här. Lite på skoj slängde han ur sig namnet Little Big Pink. Då föll polletten och jag tänkte att det är ett bra namn. Det sätter ord på vad det handlar om när man flyttar ut på landet så här.

För 18 år sedan gav Magnus Bergman ut sitt första album, Krokodiltårar.  Sedan dess har det blivit ytterligare en rad album plus massor av annat. Han har haft fullt upp genom åren, skrivit för tv-produktioner, för teatern och jobbat ihop med många  olika band och artister. Flytten till Öland är inget som han ångrar.

– I Stockholm tar du buss eller tunnelbana till studion, spelar in och mixar, sedan åker du hem till dit vanliga liv. Här är det annorlunda. Man umgås på dagarna, äter och jammar tillsammans, är det sommar går man kanske till stranden och badar. Får man feeling klockan  2 på natten så kan man gå till studion och spela in, det är jättesvårt att göra i Stockholm.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 26 oktober 2017