”Det finns inget bättre än rörelse för att läka en skada”

  • kjellsvenssonbild

Tillit. Det är Kjell Svenssons favoritord.
– Ordet är likadant vare sig man läser det framifrån eller bakifrån. Så måste det vara i mitt arbete också. Man uppträder lika åt alla håll, och behandlar alla lika. Då skapas tillit.

Kjell Svensson är något av en levande institution på Kalmar FF:s bänk. Sjukgymnasten från Löttorp på Öland har skött om Kalmarspelarna sedan 1994. Detta trots att hans karriär som sjukgymnast började med att han själv fick en knäskada när han spelade fotboll.

– Jag var målvakt i Böda när jag åkte på en meniskskada. På den tiden tog de bort hela menisken och jag var tvungen att ligga på Kalmar lasarett en hel vecka efter operationen. Precis då hade jag kommit in på gymnastik- och idrottshögskolan i Örebro, för jag tänkte bli idrottslärare. På grund av skadan begärde jag anstånd, men hade då ingenting att göra, så på vinst och förlust sökte jag sjukgymnastutbildningen i Göteborg.

Riktigt varför han sökte dit är han idag inte säker på. Han kände ingen i Göteborg. Men som det visade sig var det ett lyckokast.

– Fortfarande ville jag syssla med idrott på något sätt och vi var många idrottsintresserade i klassen.

Det blev aldrig att han utnyttjade anståndet han fått på GIH. I stället blev han sjukgymnast med särskild inriktning på idrottsskador. Sedan 1991 har han dessutom haft en plats i den akademiska världen. Från 1991 till 2000 var han ansvarig för sjukgymnastutbildningen som högskolan då hade i Kalmar.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT den 20 juli 2017