”Det finns en oändlig brunn att ösa ur”

  • _MG_0676

Historier av olika slag är något som fascinerar de flesta. En som kan konsten att berätta är Mia Johansson. Och det är något som sysselsätter henne både professionellt och privat.
– Jag vill väcka nyfikenhet och intresse hos andra att vilja uppleva naturen.

Madesjö. Det är en underbart vacker höstsyn som välkomnar oss till Klockarängen, bakom Madesjö hembygdsmuseum. Naturen visar sig från en av sina bästa sidor. Och det är naturen som är anledningen att vi har stämt träff med Mia Johansson, som driver företaget Upplev natur- och kulturguide.
– I grunden är jag etnolog. Folklivsforskare, kallas det med ett mer alldagligt ord, säger Mia.
Det innebär att berätta om människors vardagsliv, då som nu. Till exempel om mat man ätit, arbeten man haft, kläder man burit.

– Jag uppmuntrar till ett lite annorlunda berättande, som ger liv till historien. Jag rabblar inte bara upp årtal, krig och kungar, jag vill berätta folkets historia.
Berättandet sker genom vårt gröna kulturarv. Och med en mix där Mia blandar botanik, historia och arkeologi. Hennes eget naturintresse väcktes tidigt.
– Min familj har jagat mycket och jag var ofta med som liten. Men jag tyckte inte det var roligt, det var inget för mig.
Mia säger att hon hellre tittade på naturen runtomkring jakttornen. Ett intresse som höll i sig och tog verklig fart i 20-årsåldern. Som den entreprenörsfamilj hon kommer ifrån valde hon att själv starta eget. 25 år fyllda höll hon sin första guidning som egenföretagare.
– Vi var i Vicklebyskogen och jag hade en guidning om läkeväxter för studenter från miljöprogrammet på Linnéuniversitetet.

Nyligen avslutade hon årets utesäsong med sin verksamhet. Bland annat med åtta fullbokade guidningar kallade Häxans vandring vid den öländska fornborgen Gråborg.
– Vandringen börjar med historier från vikingatiden. Om völvorna, dåtidens sierskor, som hade stor makt under vikingasamhället.
Völvorna nyttjade örtkunskaper.
– Med hjälp av droger försatte de sig i trans för att utöva sitt siande och sina spårdomar, något som hängde ihop med den tidens gamla asatro.
Deltagarna bjuds inte bara på spännande historier.
– Jag har med mig växter som jag plockat och torkat. De som vill kan provsmaka valerianarot, ursprunget till valium. Eller lindblomste, som sägs vara renande och bra mot acne.

De aktuella växterna härstammar ända från medeltiden.
– Hjärtstilla, mästerrot, spikklubba och bollmört finns runtomkring oss än idag. De är så kallade häxväxter som var kända och välanvända förr i tiden.
Historiskt sett har växter ett brett användningsområde. Inte bara som mediciner eller droger.
– Exempelvis använde man växten stormhatt för att förgifta kött, som man sedan lade ut till vargar. Giftet försvagade vargen, som då kunde fångas in och has ihjäl.
Symbolikläran och växter har länge hängt ihop.
– Gullvivans rot ser ut som en pung, varpå roten sades vara bra för potensen. Blå blommor botar ögonsjukdomar. Och blåsippans blad ser ut som en lever, och var bra att äta för den som hade leverbesvär. Lika botar lika, sade man.
Mängder med kunskaper om växtriket har med tidens gång försvunnit.
– En anledning till det tror jag är att naturen har nedvärderats. Det har blivit en grön yta, en bakgrundskuliss som vi bara kör förbi med bilen.
Men Mia upplever att mångas syn på naturen är på väg att förändras. Hon ser hur allt fler och fler yngre intresserar sig för hennes guidningar och
föreläsningar.
– Jag tror det är lite en generationsfråga. Även om yngre inte har samma perspektiv som tidigare generationer, de vill uppleva naturen på ett annat sätt än att bara plocka svamp och bär, säger Mia och tillägger.
– Idag ser vi naturen mer som en hälsoresurs, ur ett hälsoperspektiv. Ta till
exempel trender som skogsbad.

Med sina guidningar vill hon uppmuntra alla att närma sig naturen.
– Skaffar man bara lite kunskap så ser man så mycket mer. Jag vill att man ska se naturen med andra ögon, för tittar man sig runtomkring finns här så mycket mer än bara något grönt.
Genom att skapa en relation med naturen, tror hon också människan blir mer observant på förändringar som sker. Förändringar som kan vara både av godo och ondo.
Samtidigt som naturen för Mia innebär arbete, innebär det också avkoppling.
– Jag har alltid gummistövlar, en varm jacka, karta och kompass i bilen, ler hon.
Fast det är inga promenader hon kopplar av med, snarare detektivarbete.
– Jag ser på naturen med historiska ögon. När jag är på en plats brukar jag tänka, ”vad säger naturen om den här platsen?”.

Övergivna ställen kan verka just övergivna, men skenet bedrar.
– Stenar från gamla husgrunder kan ha plockats bort, så att alla spår helt försvunnit. Men platsens växter kan avslöja saker.
Viss växtlighet kan nämligen skvallra om platsen och dess historia.
– Så tidigt som på medeltiden planterade man magiska växter för att skydda sin gård, precis som vitlök sägs skydda mot Dracula.
Fläderbuske var en sådan skyddsväxt.
– På 1700-talet planterades de ofta utanför ladugårdar. Man trodde att det under busken bodde en hyllemor, en god ande som beskyddade gården. Så finner man en massa fläderbuskar längs en linje på en övergiven plats, kan det betyda att här förr i tiden fanns en gård.
Mia ler.
– Idag är vi väldigt vetenskapliga av oss, det ska hittas förklaringar till allt. Men förr i tiden såg man på världen med andra sorters ögon, mer magiska ögon.
När man hör henne berätta om dåtidens kunskaper, om än är mycket skrock, blir man nyfiken att veta mer.
– Det finns en oändlig brunn att ösa ut, menar Mia.

Denna oändliga ”brunn” inspirerar henne även i hennes arbetsliv. Hennes fritidssysselsättning är nämligen en fördjupning av hennes vardagliga arbete.
– Jag är anställd på heltid av Studieförbundet Vuxenskolan i Nybro för att ordna underhållning och aktiviteter på boenden runt om i kommunen.
Så nog kan man säga att hennes liv är fyllt med historier och berättande.

Lina Watanen

Reportage publicerat i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 17 oktober 2019