”Det finns alltid någon som behöver hjälp”

  • raffe_MG_1258 (kopia)

Raffe viftar ivrigt på svansen när han ger matte en riktig blötpuss. Idag har han det bra, till skillnad mot livets första veckor. Raffe är nämligen en av många hundar vars liv räddats tack vare Hundomplaceringsverksamheten i Kalmar.

Den svarta svansen viftar glatt. Raffe, 5 år, försöker busa upp kompisen Frasse, 9 år. Men Frasse är mest intresserad av att ligga kvar och sova på stolen. 

– Raffe var bara åtta, nio veckor när vi tog hand om honom, berättar Camilla Henningsson. 

Med vi menar hon Hundomplaceringsverksamheten i Kalmar. Eller hundgruppen, som de oftast presenterar sig som. Camilla Henningsson är ordförande i föreningen. Hon är också Raffes nya ägare. 

– Han kom att bli kvar, säger Camilla Heningsson och ler. 

Ett leende som säger allt. Man förstår att Raffe är en speciell hund som fångat hennes hjärta. Helena Frölin, föreningens sekreterare, känner till känslan. Hon har också behållit en av de många hundar hon hjälpt. 

– Vi skulle hjälpa en hund vidare, men tog hem den till oss för att se om den gick bra ihop med vår jack russel terrier som vi hade, säger Helena Frölin.

Mötet gick bra, hundarna fann varandra med en gång.

– Det var värre med sambon. Men efter bara ett tag hade han inte heller hjärta att lämna hunden vidare, det var självklart att hon skulle stanna hos oss, ler Helena Frölin.

De säger att man fäster sig mer med vissa hundar, men att det går inte att behålla alla för det.

– Vi måste tänka en fortsättning, vilket är att hitta ett nytt och tryggt hem till hunden. Vi kan inte själva ta hand om alla hundar, säger duon. 

Det hade i så fall blivit väldigt många hundar till slut. För behovet av hjälp är stort. Och viktigt.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 januari 2019