”Det blir många härliga möten med människor”

  • maria_MG_8711 (kopia)

Kärleken för att skriva och berätta är vad som ledde in en ung tioårig Maria Kanje i tidningsvärlden. Numera är hon producent på Kalmar läns museum, ett jobb som verkligen handlar om att berätta. Här finns ett helt hus som ruvar på spännande berättelser, föremål och historiska livsöden.

Efter att ha mötts upp i entrén till Kalmar läns museum tar vi hissen till caféet, fyra våningar upp. I caféets hyllor står en blandad samling kaffemuggar och koppar, och vi väljer varsamt ut varsin kopp.

– Det är så härlig utsikt. Ibland går jag hit för att ta en kaffe, det är en löneförmån att få sitta här och titta ut över sundet, ler Maria när vi slår oss ner vid ett fönsterbord.

Just den här dagen förstår man henne extra mycket. Solen skiner och utanför fönstret syns ett skimrande Kalmarsund. Maria kom till museet år 2010. Innan dess arbetade hon inom tidningsvärlden. 

– Jag har alltid tyckt om att skriva och berätta. När jag var tio år gjorde jag en egen tidning, jag hittade på julsagor och skrev i Arby-Hagbys församlingsblad.

På mellanstadiet kom hon ett steg närmare drömmen att bli journalist, då hon var skribent på Barometerns dåvarande ungdomssektion.

– När jag var 20 år sökte jag in på journalisthögskolan, men betygen räckte inte till. Men så gjorde jag ett högskoleprov och fick ett resultat som gjorde att jag 1997 kom in på journalisthögskolan i Göteborg. 

Under praktiktiden och även något år efter examen arbetade hon som allmänreporter, på samma lokaltidning hon som ung skrev åt. Efter ett års arbete på Blekinge Läns Tidning var det åter Kalmartidningen som gällde. 

– Under de åren började min man, Mattias, studera till specialisttandläkare i Jönköping. Det blev en tuff tid med veckopendling mellan Kalmar, Karlskrona och Jönköping. 

När äldsta sonen, Olle, var på väg flyttade Maria till Mattias i Jönköping. 

– Det var så skönt att slippa pendlingen. Förut hade söndagarna varit jobbiga, för man visste att vi var tvungna att åka ifrån varandra. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 19 september 2019