”Det blir en riktigt festlig pingst, det händer massor”

  • Ulla vid kyrkan kopia

Pingsten i Långasjö blir i år något alldeles extra. En staty avtäcks, ett vandrarhem firas, den nya kyrkohandboken har premiär och dessutom kan hugade par genomföra ”drop-in”-viglar. – Det blir en riktigt festlig pingst, det händer massor, säger Ulla Sköldh Jonsson, komminister i Långasjö församling.

Eftersom pingsten i Långasjö fungerar som hemvändardag för många Långasjöbor i exil, passar man också på att avtäcka en staty av två av traktens stora författarnamn; Elisabet Bergstrand Poulsen och Gertrud Lilja.

– Det är Elisabet Bergstrand-Poulsen- sällskapet som tagit initiativ till bronsstatyn. Den ska stå utanför vandrarhemmet, som just den dagen också firar 50-årsjubileum. Vandrarhemmet var ju  tidigare kyrkstallar, så allt hänger ihop, säger Ulla Sköldh Johnsson.

Elisabeth Bergstrand-Poulsen och Gertrud Lilja var båda rikskända författare under förra seklets första del. Båda var födda i Långasjö och till på köpet samma år, 1887.

Dessutom sysslade båda två med bilder. Bergstrand-Poulsen var en framstående konstnär, känd särskilt för sina porträtt av barn med också för altartavlan i Långasjö kyrka. Gertrud Lilja hade tänkt bli lärarinna, men var besvärad av en hörselskada och utbildade sig till och arbetade som ciselör, det vill säga att hon dekorerade metallföremål. Så småningom blev hon ändå teckningslärarinna innan hon i 45-årsåldern kunde försörja sig helt på sitt skrivande.

– Elisabeth Bergstrand-Poulsen och Gertrud Lilja kände varandra och var vänner.

Det är därför statyn, gjord av Niels Elley i  Eringsboda, föreställer de båda tillsammans med en hög med böcker framför sig. Finn Bergstrand, som är brorson till Elisabeth Bergstrand-Poulsen, kommer att tala vid festgudstjänsten kyrkan på pingstdagen.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT den 16 maj 2018