”Det behövs bara några sekunder för att fånga hundens personlighet”

  • _MG_7865

Stine Grind har under hela sitt liv varit omgiven av hundar. Och redan som liten började hon drömma om att en dag få arbete med hundar. Stine såg till att det blev verklighet, och sedan ett år tillbaka lever hon sin dröm. Och det faktiskt för andra gången i sitt liv.

Trekanten. Mer troget sällskap och vänskap än vad en hund innebär, får man leta efter. I Stine Grinds fall handlar det om två hundar. Dolly, en sjuårig old english bulldog och Frank, en femårig bullmastiff.
– De har båda så härliga personligheter, säger Stine när vi möter upp trion på en naturskön plats i Trekanten.
Leende säger hon att hundarnas personligheter kan yttra sig på olika vis. Ibland på mindre positiva vis, vilket framför allt märks på Dolly.
– Hon är en tjej som gör precis som hon vill. Hon kan vara väldigt tjurig och envis, men är samtidigt otroligt lugn och glad.
Stines dialekt avslöjar att hon kommer från Norge. Hon föddes i Sandefjord och växte upp i en familj som hade hund redan när hon kom till livet.
– Jag har alltid levt med hundar, Jag skaffade min första, egna hund redan när jag var 16 år och flyttade hemifrån för att plugga.
Valet av skola föll på en skola med naturbruk, inriktning hund. Valet av hund föll på en blandning mellan bullmastiff och boxer.

– De är alltid glada, jag gillar deras lugna temperament och det är skönt att det inte är så mycket jakt i dem.
Vi frågar hur det kommer sig att Stine hamnade i Kalmar.
– Det var min pojkvän, ler hon och förklarar att hon träffade sin då blivande sambo, en äkta kalmarit.
Men redan innan dess hade hon tänkt över en flytt till Sverige.
– Efter hundskolan i Norge hade jag planer på att fortsätta utbilda mig inom området. Jag tänkte söka en skola i Norrköping.
Men det nya förhållandet lockade henne till
Kalmar. Här valde hon för första gången att förverkliga sin dröm om att få jobba med hundar. Hon startade ett hundrastningsföretag.
– Jag visste ju att jag ville jobba med hundar, så varför inte satsa på det? Och ett hundrastningsföretag, där jag åkte hem till folk, var mycket lättare att starta än ett hunddagis, som hade krävs lokaler och helt andra insatser.
Något år in i förhållandet pratade paret om att flytta till Göteborg.
– Då skulle vi komma lite närmare Norge, för jag kunde sakna det ibland.

Men planerna ändrades och paret stannade kvar i Kalmar. Stine började arbeta som personlig assistent. Livet rullade på, fram till förra sommaren då hon bestämde sig för att satsa på en kombination av två saker hon älskar – hundar och fotografering. Hon sadlade om till hundfotograf, och registrerade sitt företag under namnet Bullfie photography bilder.
– Jag har alltid fotat, säger Stine och skrattar.
– När jag var ung och bloggade om min häst var det viktigt att ta bra bilder, det var så allt började.
Från att ha fotograferat vänner och bekantas hundar, har hon sista året lyckats få en så så pass stor kundkrets att hon kunnat leva på sitt företag.
– Man tjänar inte jättebra, men allt rullar på. Det har faktiskt varit mer
intresse än jag trodde det skulle vara.

Hon har marknadsfört sig via sociala medier, vilket har lett till bokningar även utanför Kalmar läns gränser. Bland annat Göteborg, Stockholm och Halmstad.
– Och vi har sommarhus i Uddevalla, så när vi är där passar jag på att boka in jobb.
Det är svårt att inte fastna vid Stines fotografier. De är speciella och skiljer sig från mängden.
– Jag vill ha bilder som sticker ut. Vanliga porträttbilder är jag inte mycket för. Jag gillar en lite mer mörk och mystisk stil.
Även om hon förstås även tar ljusa bilder, i färgglada miljöer.
– Det viktigaste är att få fram hundens personlighet. Fångar man bara hundens blick behövs oftast bara några sekunder för att fånga deras personlighet på bild.

Innan fotograferingen är det mycket förarbete med att hitta bra fotoplatser.
– Jag fotar bara utomhus, för jag vill ha ett äkta ljus. Sedan gillar jag att vara ute i naturen. Det kanske låter som en kliché men det är sant, så är det verkligen.
När hon letar platser tar hon hänsyn till hundens färg. Det är skillnad på att fotografera en hund med mörk päls, än ljus päls. Själva fotograferingen brukar sedan ta runt en timme, lite beroende på hur samarbetsvillig hunden eller hundarna är.
– De flesta hundar är lydiga, och allt går att lösa med hjälp av lite korvbitar, ler Stine.
Charmen med att jobba med levande djur är samtidigt att man aldrig vet vad som kan ske.
– Jag var hos en uppfödare i Uddevalla för att fota en valpkull. Det var verkligen kaos, säger Stine och målar upp en bild av valpar som springer runt huller om buller.

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 11 juni 2020