”Det är mer en livsstil, en passion”

  • _MG_2055

KALMAR
Hon har gjort farser, revyer, krogshower, musikaler och barnteater. För skådespelerskan Martina Sundén är alla former av underhållning roligt. Men just farser och revyer ligger henne lite extra varmt om hjärtat.
– Det kunde jag inte tro när jag var tonåring och en ”svår” estet som ville göra tung drama.

Hon har spelat moster Eva i raggarfamiljen Fairlines, bestämda Prussiluskan, kossa i revyn Redit laddad och hustru till en arbetssökande man som planerar en strippshow. Men när KLT/NT möter Martina Sundén på ett café är det Martina som vi är nyfikna på. Människan bakom alla olika rollfigurer.
– Ursäkta min röst. Jag har dagen efter föreställnings-röst, säger Martina och syftar på gårdagens spelning med Kalmarsundsrevyn.
Just nu är det bara revyn Fullmatad som hon jobbar med. Vilket hon känner är ganska skönt efter en intensiv sommar med Pippi-föreställningar vid Kalmar slott. Följt av en höst och vinter med ännu mer Pippi, julshow samt revy.
– I oktober kom jag på mig själv med att säga till sambon att ”det här är min sista lediga helg innan mars”. Just då kändes det övermäktigt. Men det är en del av jobbet, och det är jag väl medveten om.

För är man skådespelerska är det kvällar och helger som man oftast jobbar.
– Det är då, när andra är lediga, som vi jobbar.
Att Martina kom att stå på scenen är hennes mammas förtjänst.
– Mamma, Maggan Berg, spelade ett 20-tal revyer på Kalmar teater. Jag är så gott som uppvuxen där.
Martina småler.
– Jag måste ha varit skitjobbig för jag ville alltid vara med på scenen. Om jag inte var där satt jag på tredje våningen och sjöng med i låtarna.
Vid sju års ålder tog Martinas resa på scenen fart på riktigt. Då var hon bland annat aktiv i Triangelteatern och en kabaréskola.
– Min sex år äldre bror Mathias höll också på med teater. Till en början var det jobbigt att bli jämförd med både min mamma och bror. Jag ville skapa min egen identitet.
Gymnasietiden tillbringade hon i Växjö, på estetiska programmet.
– Då var jag en ”svår” estet. Jag var anti allt med revyer och farser, det som gällde var tung drama.

Så småningom gick det över till musikalambitioner. Men en skadad fot satte stopp för drömmarna och istället kom hon att halka in på samma bana som sin mamma.
– 1997 spelade jag Söderkåkar på Krusen-stiernska gården. Året efter spelade jag Spanska flugan med Mycke Nöje i Bastionen. Sedan dess har det bara rullat på.
Fram till för ett år sedan.
– Jag har alltid sysslat med teater vid sidan av andra jobb. Jag har varit till exempel butikssäljare, kundtjänstmedarbetare, städare och städledare. För något år sedan var jag på väg att trilla in i den berömda väggen.
Martina, som då var städledare på ett hotell, gjorde ett val.
– Jag bestämde mig för att på heltid göra det jag vill, och det jag kan. Underhållning.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 16 februari 2017