”Den siste smålänningen” är full av idéer för scenen

  • mangnus

Magnus Andersson är full av nya projekt som ska förverkliga gamla drömmar. Tonårens drömmar om att spela in hårdrockslåtar ska uppfyllas, liksom drömmen att stå på scen och göra annat än att sjunga.
– Det är tillbaka till mina rötter. Jag är kanske inte i takt med trenderna, men jag är i takt med mig själv.

Brömsebro. Han kallar sig själv ”den siste smålänningen” eftersom tomtgränsen för hans hus i Brömsebro också utgör länsgräns mellan Kalmar län och Blekinge län. Elektrikern Magnus Andersson har bott i huset i 30 år, men det är musikern Magnus Andersson som har blivit känd. Han är sig inte riktigt lik från skivomslag och promotionbilder. Håret är kortare än på bilderna och han förklarar att han kommer direkt från frisören. Men det är den lilla förändringen. Mannen som åtminstone i i sydöstra Sverige skaffat sig ett namn med låtar som ”Kalla drinkar och brunetter” och ”Leva som en kung” har massor av nya spännande saker på gång.

– Jag ska uppträda på en bokafton i Torsås, bara jag och gitarren, mellan att författarna pratar. Det blir något nytt för mig. Jag brukar inte uppträda ensam med mina låtar eller med andra. Jag tycker det blir spännande, dels för jag känner att en del av mina låtar passar att framföras i det formatet, men också för att jag blivit mer och mer intresserad av annat än att enbart sjunga och spela med bandet.
Så hade det nämligen varit mest fram till förra året. Då inbjöds Magnus Andersson till att uppträda med andra artister i en julshow på Guldfågeln Arena i Kalmar och det gav blodad tand.
– Det var verkligen jätteroligt! Tidigare hade jag varit lite ensamvarg, men det var roligt att samarbeta. Framförallt fick jag bra kontakt med Therese Wahlgren Sundén för Öland.
Tillsammans har de gjort duetten ”Du är rätt besvärlig”, en låt om en relation som gick i ert lite annan stil är vad Magnus Andersson brukat förknippas med. Han hoppas nu att följa upp det med att göra en show tillsammans med Therese Wahlgren Sundén.
– Tanken är att den ska handla om en relation. Det ska vara mycket musik, en del från hennes repertoar och en del från min, och sedan sketcher och dialoger som för historien framåt.

Att agera på scenen var något Magnus Andersson fick testa i julshowen och han vill göra mer av det.
– Redan har jag testat med lite mer utvecklade mellansnack när jag uppträtt med bandet. Då har det byggt på historier från våra spelningar.
Ett annat projekt som skulle innebära annat än sång är att ha en slags pratshower på scen med lokala musikprofiler.
– Jag tänkte mig något i stil med Niklas Strömstedts tv-program Tack för musiken där han intervjuade och spelade ihop med olika artister. Jag tror det kan bli bra att göra på någon lokal scen.

Joakim Carlsson

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 30 november 2017