Den gröna lungan vid sjukhuset firar jubileum

  • park

Den 31 maj är det exakt tio år sedan Sinnenas Park, den gröna lungan vid geriatriska kliniken på länssjukhuset invigdes.
– Detta jubileum vill vi naturligtvis uppmärksamma och fira, säger Irené Fransson som är projektledare för parken.

Kalmar. Dagen till ära hålls vårmarknaden i Sinnenas Park. På programmet står ansiktsmålning, ponnyridning, Hennes och Movitz framträder, marknadsutställare finns på plats. Arne Sjöberg, verksamhetschef på geriatriska kliniken håller ett kort anförande liksom Irené Fransson.
Sinnenas Park skapades ur en idé från just Arne Sjöberg vid jul 2006. Med många människors vilja och hjälp kunde Sinnenas Park invigas den 31 maj 2008. Varje år är det vårmarknad, höstvernissage och julmarknad i parken.
– Syftet med den här parken är att den ska vara en grön lunga och en oas för upplevelser, tankar och känslor. En rofylld plats där patienter, anhöriga eller andra kan komma ut från sjukhuset, se lite annat och få lugn och ro, säger Irené Fransson.
Det är hon som håller i trådarna. Inte minst har hon ansvaret för att hitta sponsorer eftersom parken inte drivs av landstinget och är helt beroende av sponsorer och frivillig hjälp utifrån. Skolorna hjälper också till. Exempelvis gjorde avgångseleverna på Lars Kaggskolans byggprogram förra året ett insektshotell och elever från Jenny Nyströmsskolans estetprogram har skapat afrikanska masker till hyddan i Afrikaområdet.

Parken är 2500 kvadratmeter stor och där finns massor att upptäcka för den som tar en närmare titt. Alla sinnen stimuleras genom dofter, ljud, känslor, synintryck och inre upplevelser.  Parken utvecklas hela tiden och allt som finns där har ett syfte.
– Vi människor behöver platser där vi kan stanna upp och bara vara i nuet, få möjlighet att uppleva med sina egna sinnen. Det finns många stressande inslag i vardagen. Ekonomiska krav och ständiga krav på nya prestationer, framhåller Irené Fransson.

Det kostar pengar att skapa en sådan här park och landstinget har ont om pengar.
De fyra elementen står för det beständiga, trygga, oföränderliga och i parken ska man finna jord, eld, vatten och luft.
– Sinnena står för flyktiga förnimmelser i nuet. Tillsammans kan de ge oss en inre ro och avkoppling.
Samtliga världsdelar är representerade i Sinnenas park. Där finns en totempåle och en frihetsgudinna från Nordamerika, en afrikansk savann med elefanter och giraffer, iskristallerna i som hänger i trädens grenar är från Antarktis och att bänken är vitmålad är för att symbolisera kyla och snö. Den stora röda kinesiska lyktan hängde tidigare vid Fanerdun i Snurrom, nu tronar den över ett hörn av Sinnenas Park.
Alldeles invid Fanerdunlyktan finns ett par av parkens stationära konstverk, den sköna bänken Bladvila av Joanna Eriksson och skulpturen Livets dans av Christer Jeansson.
En bit därifrån finns konstverket Födande kvinna av Erik Höglund. Verket ansågs en gång i tiden stötande, men har nu funnit sin rätta omgivning,
– Vi tycker att Födande kvinna passar bra här, parken handlar ju om hela livet från födelse till död, säger Irené Fransson.
En staty med ett par som kysser varandra innerligt visar att det också finns plats för romantik i Sinnenas Park.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 25 maj 2018