Demokratibyggare i fokus för doktoranden Joel

  • _joel_martin (kopia)

Demokratibyggarna är en ny podcast där lyssnarna får möta personer som bidrar till att bygga demokratin.
– Vanliga medborgare, journalister, lärare, myndigheter och samhällsorganisationer, förklarar Joel Martinsson.

Han är doktorand i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och uppvuxen i Ljungbyholm. Studierna har fört honom till både USA och Kina. Tillsammans med Tobias Bromander, lektor i statsvetenskap, är Joel programledare för podden. Den vänder sig till alla som är intresserade av vårt samhälles demokratiska utmaningar – och möjligheter. I podden kommer lyssnarna att få möta personer som på olika sätt bidrar till att bygga demokratin.

Allt fler länder och ledare ifrågasätter demokratin och vill begränsa det fria ordet. I podden vill vi ta ett positivt grepp om demokratin. Vi ska göra en djupdykning och titta på vad och vilka som bygger demokratin och hur de gör det, på ett lättillgängligt sätt, säger Joel som har en doktorandtjänst. Vid sidan om arbetet med avhandlingen undervisar han också.

– Avhandlingen handlar om parlamentarisk etik och demokratifrågor, men den är inte direkt kopplad till podden,

Demokratibyggarna är tänkt att komma med tre-fyra avsnitt per termin. I premiäravsnittet pratar Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet, vad universiteten gör när demokratin ifrågasätts. Häromveckan satte sig Joel ner med Karl-Erik Nilsson, Lindåssonen som är ordförande för Svenska fotbollförbundet, för att samtala om fotbollen som en demokratisk mötesplats.

I dag är Joel inte längre kontinuerligt aktiv inom fotbollen, men han hoppar in då och då om det behövs folk. Hans första klubb var Ljungbyholms GoIF, därefter gjorde han en snabb och skadedrabbad vända i Kalmar FF:s tipselitlag. Efter det pluggade han på college i Tennessee och spelade i skollaget.

– Mötet med Tennessee, ett för mig nytt samhälle där religionen spelar en viktig roll, påverkade mig mycket. Där fick jag upp ögonen för statsvetenskap och vikten av demokratiskt deltagande. När jag kom hem från USA började jag plugga på universitetet. Via min utbildningsresa har jag fått göra fältarbeten i Tanzania och plugga på Pekings universitet, det är erfarenheter som jag sätter stort värde på.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 18 juni 2020