Dansen hjälper patienter med Parkinsons sjukdom

  • IMG_3541 kopia

Varannan onsdag i höst är det Dans för dig med Parkinson i Åbygården.

Forskningen visar att dansen dels kan bromsa utvecklingen av många symptom, dels förbättra balansen och kontrollen över de egna rörelserna.

– Jag tycker om både dansen och gemenskapen, säger Marie som fick Parkinsons för 18 år sedan.

Då var hon i 40-årsåldern. Hon arbetade för utrikesdepartementet och var stationerad i Los Angeles. Sedan många år har Marie och maken Peter ett fritidshus på Öland.

– Vi tillbringar allt mer tid där, men kommer från Stockholm, förklarar hon.

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som förutom skakningar och stelhet i kroppen kännetecknas av försämrad gång- och balansförmåga. Det är en kroniskt progressiv sjukdom och ännu finns det ingen någon bromsmedicin.

– Många har Parkinsons men vet inte själva om det. Det är en lömsk sjukdom, den smyger sig på en, säger Marie.

Fallskador och en allmänt försämrad livskvalitet är vanliga. Sjukdomen behandlas i huvudsak med läkemedel. Ungefär 22 000 personer i Sverige har Parkinsons sjukdom och de flesta som får sjukdomen drabbas i åldern 55-60 år.

– Dansen är ett sätt för patienterna att få igång sina muskler, få dem att börja arbeta, säger Anette Lindahl. Det är hon som leder dansen.

Dans för dig med Parkinson har amerikanskt ursprung. Det startade genom ett samverkansexperiment mellan dansare från Mark Morris Dance Company och Brooklyn Parkinson Group, och har på bara några år spridit sig världen över. Detta är andra terminen i Åbygården.

– Övningarna vi gör innebär att deltagarnas rörlighet förbättras, säger Anette Lindahl innan passet drar igång.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 28 september 2017