Dans skapar lyckokänslor

  • erikal_MG_9488 (kopia)

För Erika Lundby Åkerblom är dansen så mycket mer än bara ett intresse. Det innebär motion, gemenskap, glädje men också arbete. Sedan hon och maken Daniel Åkerblom för ett år sedan startade Happy Dance har de sett till att sprida danskunskaper och inspiration i Kalmar.

”Lås dörren” står det på ytterdörrens insida, när man kliver in i familjen Lundby Åkerbloms hall. Anledningen till uppmaningen är Alfons, 1,5 år. En glad, busig liten kille som när vår tidning dyker upp sitter vid köksbordet och äter banan. Bakom honom, en bit bort från bostaden, syns ett glittrande Kalmarsund. 

– Jag trivs jättebra i Kalmar, säger Erika.

För 16 år sedan lämnade hon Örebro för Kalmar.  

– Min mamma bodde i Kalmar, och när jag var föräldraledig bestämde jag och min dåvarande man att vi skulle flytta till Kalmar. Jag kände att jag var så långt ifrån familjen. 

Samtidigt hade hon en hel del släkt i Dalarna, närmare bestämt Ludvika, där hon växte upp. Men flytten gick söderut, till mamman i Kalmar, samt en moster på Öland. Efter föräldraledigheten började Erika studera sociologi och utbildade sig till beteendevetare. Den plats som förut var hennes studieplats, är idag arbetsplatsen. Efter att hon disputerade fick hon nämligen tjänsten som lektor vid socionomprogrammet på Linnéuniversitetet. 

– Fast just nu är jag föräldraledig på 75 procent, ler hon och tittar mot Alfons. 

Under sin nuvarande föräldraledighet har hon passat på att förverkliga en dröm.

–  Ända sedan jag själv började dansa, har jag velat göra något mer med dansen. Drömmen har varit att jobba med det, på något sätt. 

Men innan vi går in på drömmen hon förverkligade, backar vi livet några steg. Så där tio år bakåt i tiden. 

– Jag har alltid gillat att dansa, men just pardans eller dans till dansband har aldrig varit min grej, skrattar Erika och tillägger.

– Discodans, latino, zumba och techno var mer min grej och min musikstil. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 oktober 2019