Dags för Sound of music efter långa förberedelser

  • SoMIMG_3172 (kopia)

Säg Sound of music och många minns filmscenen när Julie Andrews dansar fram och sjunger på blomsterängen bland alptopparna. Nu uppförs Sound of music i konsertform i Söderåkra kyrka den 22 september. Det blir två föreställningar. 

– Det här är en stor satsning med många involverade, förberedelserna drog igång redan för ett och ett halvt år sedan. Nu handlar det om att se till så att allt klaffar, vi knyter ihop säcken, säger Mats Alexandersson, organist i Torsås församling och den som leder projektet.

Det är torsdagskväll och ett 50-tal körsångare har samlats i Olofsgården för att repetera under ledning av Mats Alexandersson och hans kollega Axel Johansson. Precis som idrottsmän värmer upp inför träningspassen för att inte dra på sig sträckningar och skador, vårdar sångarna sina stämband genom att försiktigt mjuka upp rösten.

Musikalen Sound of music bygger på en verklig historia. Maria är en spirituell ung kvinna. Abbedissan uppmanar henne att lämna klostret för att bli guvernant åt kapten von Trapps sju barn: Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta och Gretl. Han är en enväldig änkeman vars stränga regler inte tillåter något utrymme för musik och skratt. Handlingen utspelar sig i Salzburg under 1930-talet. När nazisterna tar makten i Österrike flyr familjen von Trapp över bergen till Schweiz.

För ett antal år sedan satte Mats Alexandersson upp Sound of music i Torhamn. Det gav mersmak.

– Det är en förmån att få arbeta med detta. Utmaningen är att det är så många inblandade, vi är ungefär 100 personer, och därmed många bollar att hålla i luften, men det är också det som är så härligt med det här projektet. Genom musiken får alla vi medverkande mötas över generationsgränserna.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 19 september 2019