Christer är kungen i rosenrabatterna

  • christerjDSCN4072 kopia

På höga stänglar bland spaljéer och träd, ser rosor av alla de slag och clematisar i olika färger, till att trädgården får en alldeles speciell gammeldags charm. Över trädgården ligger en förförisk tvåldoft av det allra förnämaste slag och över hela härligheten regerar Christer och Lena Jonsson, som skapat sitt eget lilla paradis hemma i Bäckebo.

Alla har väl någon gång hört sagan om Törnrosa som sov i 100 år bland rosorna på slottet. Och nästan som i sagan, bland Raubritter, Ghislaine de Feligonde, Flammentantz, Frankfurtana och otaliga andra sorters rosor, bor Lena och Christer som tar hand om sina inneboende på ett alldeles fantastiskt sätt. Mest är det Christer, för det är han som är roskungen. Men de andra växterna och speciellt då klematisarna, är det Lena som ansvarar för.

Ljust babyrosa, corall, blålila, vitt och rödaste rött. Färgerna är många och växtsätten likaså. Höga klängrosor blandas med låga rabattrosor. En del fyllda med stora täta kronblad, andra med små och helt enkla. En ros är inte bara en ros. Att ta hand om en trädgård handlar också om kärlek. Mycket kärlek. för är det något växter behöver förutom vatten och näring, är det just kärlek och omvårdnad. Finns inte den, blir trädgården snart risig och ful. I den här trädgården bor c:a 200 sorters rosor blandat med pioner, klematis och andra perenner. Christer böjer sig ner och tar fram en gren.

– Det här är en okänd ros från Ulltuna botaniska. Det kan vara en av Linnés lärljungar som tagit hem den. Jag har haft den i 10 år. Titta vilket jätteskott som vuxit upp i år, säger han och det går inte annat än att hålla med. Skottet är långt över två meter och jättefriskt. Detta trots årets torka, som ställt till det, inte bara för alla bönder utan också för alla som odlar något.

Christers kärlek till rosor har funnits i många år och sedan länge tillhör han Rosensällskapet. Men torpet som han och Lena bor på är betydligt äldre än så. Ända sedan början av 1900-talet, då Christers farmors föräldrar Charlotta och Ludvig Andersson köpte torpet har deras släkt bott här. 1934 köpte Christers farmor Anna, torpet av sina föräldrar för en köpeskilling av 400 riksdaler.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 19 juli 2018