Christa i Bussmåla – en modern nybyggare

  • ChristaWebb

    Naturen och miljön är ett av de viktigaste argumenten för att man ska stanna till i Bussamåla, enligt Christa Buitink.

BUSSAMÅLA
Till årets Kristina i Emmaboda kommun utsågs en holländska som först blev förtjust i Sverige genom Astrid Lindgrens berättelser.
Nu driver hon vandrarhem, bed & breakfast, camping, restaurangverksamhet och paintballarena i Bussamåla. Dessutom håller hon kurser i chokladtillverkning.
Christa Buitink i Bussmåla har dagarna fulltecknade.
Det var efter många semestrar i Sverige som beslutet kom att flytta hit och starta ett nytt liv.
– När vi var unga i Holland var vi aldrig intresserade av att åka till Frankrike eller Spanien. Det var Skandinavien eller Skottland som gällde på semestern. Det behöver inte vara 30 grader varmt dit man åker. Fast nu när man bor här börjar man att gilla solen mer och mer…
Fast den långa vintern vägs väl upp av sommaren. Hon konstaterar att svenskarna är bra på att utnyttja den soliga delen av året.
– Svenska är mycket utomhus, rör sig och äter utomhus.
Gott om plats
Det som Sverige framförallt har till skillnad mot Holland är utrymme.
– Det finns alltid människor i närheten i Holland. Att gå ut och vara ensam med naturen som här i Sverige är inte möjligt. Någon annan är alltid där.
Det är inte problemet när det är snö i Bussamåla.
– På vintern är det lite som att bo på en öde ö. Det är annat på sommaren. Men vi har öppet hela året och arbete finns det alltid.
Ett av problemen som skulle överbryggas när de flyttade till Sverige var språket.
– När vi kom hit kunde vi bara saker som ”Hej! Ett, två, tre” och ”Var finns toaletten”? Vi gick svenska för invandrare, SFI, i två terminer och en kurs till. Det viktigaste är att våga göra fel. Det behöver inte bli helt rätt, bara du förstår vad jag menar.
Har satsat mycket
I Holland var Christa Buitink säljare för ett bageri. Hennes man Wout arbetade på ett åkeri. Förutom i Bussamåla, arbetar han också som busschaufför.
– Varenda öre går till våra projekt här. Sedan är det ju trevligt att ha något att leva på också.
När Christa och Wout tog över, fanns bara vandrarhemmet i Bussamåla. Det har rustats upp och kompletterats med Bed & Breakfast.
– Det är inte alla som vill bo riktigt enkelt, de vill ha lite bekvämt och äta frukost här. Vi kan erbjuda olika nivåer.
Upprustningen har lönat sig.
– Första säsong när vi kom hit 2008, hade vi 274 övernattningar. Förra året var det 3369.
Många som stannar till är holländare. Där har man marknadsfört sig en hel del. Men det kommer också en många danska och tyskar. Och givetvis svenskar.
– Många trivs säkert med att campa på Öland där alla står tätt, tätt intill varandra. Men alla gillar inte det. De föredrar mer utrymme och den natur som finns här.
Nytt hela tiden
Makarna Buitink har hela tiden lagt till saker i verksamheten. Sedan man rustat upp ett kök till restaurangklass, erbjuder man stengrillning inomhus. Det bygger på att man värmer upp speciella stenar till höga temperaturer och gästerna får dem och olika typer av mat som de kan steka på stenen. Gästerna får alltså själva grilla den mat de vill ha på bordet.
– Det har blivit populärt. Vi har haft rätt många som kommit hit när de velat fira födelsedagar.
Plats för att skjuta färgkulor
På anläggningen i Bussamåla låg ett stort hus som varit vårdhem och flyktingförläggning. Först visste makarna Buitink inte vad de skulle göra med.
– Det skulle bli för dyrt och jobbigt att göra det till hotell. Till sist kom vi på att det kunde fungera bra som paintballarena.
Rummen finns kvar, men all inredningen är bort och öppningar uppsågade så man ska kunna ta sig fram i rummen från alla möjliga håll. En lite ruffig och spännande miljö om man vill jaga runt och skjuta färgkulor på andra.
– Det är populärt för svensexor och andra festligheter. De kommer hit, betalar för en timme eller två och får låna utrustningen.
Långt till lugn och ro
Som en liten sidoverksamhet håller Christa kurser i chokladtillverkning. Åren på bageriet lärde henne en hel del om hur man tillverkar goda chokladbitar och praliner.
– Och jag älskar choklad!
Christa är aktiv i Vissefjärda samhällsförening. Hon tycker det är självklart att arbeta för det gemensamma bästa.
– Det är samma sak om folk undrar över om det finns andra boenden eller matställen. Jag rekommenderar de i samhället. Det viktiga är att visa att den här trakten har mycket att erbjuda. Vi måste samarbeta. Så får vi turister.
Christa är stolt över utnämningen till årets Kristina, men kanske ännu mer att hon blev folkets röst. Att hon fick många röster från folk i trakten gör henne glad. De båda diplomen som bevisar utnämningarna hänger i restaurangens matsal.
Hon ångrar inte att hon och familjen flyttade till Sverige och satsade på ett liv i Sverige.
– Det är fortfarande roligt! Men det är mycket arbete. Om det var lugn och ro vi sökte, så har vi verkligen misslyckats…

Joakim Carlsson