Chris pendlar mellan Lindås och Damaskus

  • chrisnDSCN5580 (kopia)

67-åriga Chris Norrby har gjort allt från att jobba som verkstadsmekaniker, jobba med reningsverk, mobila antenner och turistnäring till att säljare annonser, sköta marknadsföring, föda upp hundar och jobba som lärare. Men allt det är ingenting mot den största utmaningen han gjorde då han i somras konverterade till muslim och gifte om sig med en kvinna från Syrien.

Chris Norrby fann sin nya kärlek i världens äldsta stad. Och det var inte ens planerat, utan mer av en slump och genom en kompis som i sin tur ledde honom till en ny vän på Facebook. En vänskap som snabbt gick över i kärlek.

– Ja tänk vilka vändningar livet ta från en dag till en annan. Aldrig någonsin hade jag väl kunnat tro att jag en dag skulle fundera på att flytta till världens äldsta stad Damaskus. Till en så stor stad i ett krigsdrabbat Syrien. Men det gör jag nu. Sedan jag fann kärleken i Samah, kan jag faktiskt tänka mig att bo både där och här hemma, säger han och smuttar lite på sitt kaffe medan han berättar. Men låt oss ta historien om Chris från början.

Han föddes 1951 på Stensö i Kalmar, men tillbringade mycket tid och alla skolov med sina farföräldrar i Tylön utanför Halmstad där farfadern var fyrmästare.

Efter Funkaboskolan utbildade sig Chris till verktygsmekaniker och jobbade också i sju år på Volvoverken innan hann flyttade till Ruda där han sysslade med mobilantenner. Efter tio år flyttade han tillbaka till Kalmar igen och skaffade sig då både hund och sin fru som han skulle komma att vara gift med i 32 år.

– Vi hamnade några år på Öland där vi jobbade med hundar och sålde hundprylar och så jobbade jag som lärarvikarie medan jag läste ekonomi innan jag sedan började inom turistnäringen, berättar Chris som senare av en händelse hamnade som annonsförsäljare på Ölandsbladet.

Paret började föda upp hundar och behövde snart ett annat hus och fick tag på en avstyckad gård i Norketorp utanför Nybro där de också drev hundpensionat. På så vis byttes jobbet på Ölandsbladet mot att bli försäljare på Kalmar Läns Tidning.

Men det hann bli ytterligare en flytt och de sista 20 åren som gift bodde Chris i Krukö i utanför Vissefjärda. För två år sedan började han jobba som lärare på ett integrationscenter i Karlskrona, där han fortfarande är kvar.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 15 november 2018