Choklad är Johannas smak

  • johannawebb

Choklad är inte bara det godaste som finns, det är också det roligaste man kan arbeta med. Åtminstone om man får tro Johanna Lundgren, som tillverkar och säljer choklad i sitt eget företag.
– Det finns inga gränser. Det är bara fantasin som sätter gränser när det gäller choklad.
Just nu är det mycket marsipangrisar och tomtar i marsipan och choklad som präglar chokladtillverkningen i saluhallen i Kalmar.
– Julen är helt klart den största tiden i vår bransch. En stor del av omsättningen kommer vid den här tiden, så det är mycket jobb nu. Men det är roligt. Vi tar lite ledigt sedan i början på det nya året, för då är det lugnare.
Johanna är noga med hur hon smaksätter chokladen med tanke på vilken tid det är på året.
– Jag anpassar smakerna mycket efter säsongen. Vid den här tiden säljer jag inte sådant som är smaksatt med hallon och jordgubbe, det är sommarsmaker. Istället är det apelsin, ingefära, kardemumma och andra julkryddor som gäller.
Arbetar med sambon
Hon startade företaget 2011. Fram till i somras var hon ensam om att driva det, men nu jobbar sambon Kristoffer Elmqvist också på heltid sida vid sida med Johanna.
– Han har hoppat in och hjälpt till tidigare, men nu är han anställd. Hittills har det fungerat jättebra. Vi är ganska olika han och jag, så vi kompletterar varandra.
Johanna gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.
– Jag har alltid varit intresserad av bakverk och sötsaker. På gymnasiet fick man prova på olika områden och när vi då fick testa att jobba med choklad kände jag att det var precis det jag skulle syssla med.
Eget enda alternativet
Hennes första professionella arbete i branschen var på Marsipangården i Trosa.
– Det var en fantastisk utbildning att jobba där. Där lärde jag mig verkligen mycket. Jag fick bra inblick i företagande och jag hade deras stöd när jag flyttade tillbaka till Kalmar.
Återkomsten till Kalmar skedde efter tre år på Marsipangården.
– Att öppna eget kändes då som det enda alternativet. Omedvetet hade jag nog hela tiden siktat på att startat eget, men det kom nog lite tidigare än jag föreställt mig. Jag hade också fått många idéer som jag inte nödvändigtvis ville dela med mig av till en arbetsgivare.
Steget att själv driva ett företag kändes därför inte så hisnande.
– Min mamma är egenföretagare sedan många år tillbaka, så jag visste rätt väl vad jag gav mig in på. Dessutom pushade både min mamma och min sambo mig.
Inget pyssel
Efter två år går det att fastslå att det finns en marknad för unik egentillverkad choklad i Kalmar.
– Folk uppskattar hantverk, kvalité och bra råvaror. Man betalar gärna för något som är producerat på ett bra sätt. Men allt måste effektiviseras även inom ett hantverk. Vi kan inte stå och ”pyssla”, det är inte det vi gör. Utan det är hårt och effektivt arbete som gäller.
Svenskarnas förhållande till choklad har förändrats på senare år. Den mörka chokladen har fått ett genomslag.
– Vi har en kultur med mycket socker och mjölk. Det var nog trender Europa som gjorde den mörka chokladen populärare. Inte minst för att den har positiv effekt på hälsan.
Chokladen lär innehålla sådant som är bra för människan.
– Det finns väldigt mycket nyttiga antioxidanter i kakao. Och vilket annat godis, om man nu ska kalla choklad för godis, innehåller massor av mineraler och vitaminer? Inte geléhallon, i alla fall…
Bättre än lera
Johanna Lundgren verkar ha en stor entusiasm för sitt arbete.
– Det är en kombination av att det är väldigt gott och att man kan skapa en mängd saker i choklad.
Ibland märks det att mamma Lena är keramiker.
– När det gäller praliner kan man arbeta med färg, form och smaker. Och med marsipan kan man skapa vad som helst. Det är egentligen som lera, fast gott att äta och därför bättre.

Joakim Carlsson