”Centerpartiet är framstående i samtal med SD”

  • jaafar-frilagd

Nu efter valet vill många debattörer och opinionsbildare från högersidan att alliansen i allmänhet och Centerpartiet i synnerhet ska samtala med Sverigedemokraterna. De menar att om vi inte samtalar med partiet så kommer de att öka ytterligare. Andra menar att det är till och med odemokratiskt att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Företrädare för centerrörelsen har vid flera tillfällen valt att bemöta Sverigedemokraternas främlingsfientliga åsikter. 

Ett exempel är Fredrick Federley, som i sin roll som ordförande för CUF redan 2006, var en av få som då valde att bemöta Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Att debattera i hela elva minuter under ett direktsänt program på SVT och om ett ämne som Sverigedemokraterna alltid har hävdat var tabustämplad i svensk politik räknas väl som samtal? Partiledaren Annie Lööf har under de senaste åren debatterat mot Jimmie Åkesson på området som sägs vara hans hemmaplan – alltså debatterat om invandringen.

Ett parti har ingen skyldighet att värna om andra partiers väljarkår, så statistiken som säger att över hälften av Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är positiva till att samarbeta med SD, kan inte
användas som argument för att Centerpartiet och
Liberalerna ska gå på samma spår. Visserligen har Centerpartiets ledning majoriteten av sina väljare med sig i sin ställning gentemot Sverigedemokraterna. 

Kritiken mot Centerpartiets ställning gentemot SD har gått så långt att aktivister på högersidan anklagar Annie Lööf för att vända kappan efter vinden. Den kritiken är helt obefogad, oavsett vad man tycker om centerns politik. Och det kan tyda på att dessa skribenter har försovit sig genom valrörelsen, eller till och med sedan valet 2014. Om någon har behållit sin ställning trots mörka och kalla vindar är det Centerpartiet och det har partiet fått cred för från både höger och vänster. 

Vi kan landa i slutsatsen att Centerpartiet som alliansparti har varit framstående i samtal med Sverigedemokraterna. Och att det har blivit allt tydligare att förespråkare för samtal med SD egentligen menar – förhandla med SD. 

Jaafar Al-Jabiri 

Centerpartiets Ungdomsförbund, Kalmar län

Krönika ur KLT/NT 8 november 2018