Cecilias dröm sprider känslan av Medelhavet

  • _MG_2756

Cecilia Grüttner har inte bara väckt liv i en mångårig dröm. Hon har även väckt liv i huset där mejeriet i Sättra tidigare låg. Efter ett par år med bed and breakfast satsar hon i år ännu mer, med café och bageri.

Sättra. Ganska direkt när man kör in i den öländska byn Sättra möts man av skylten Andelsmejeriet Bed and Breakfast. När man kör in på den stenbeklädda gården och möts av det vita stenhuset med framsidans träspaljé och utemöbler får man en stark känsla av Medelhavet. Och en Medelhavskänsla är precis Cecilia Grüttner vill sprida till sina besökare.
– Jag gillar temat Medelhavet, jag tycker om den stilen och stämningen. Vi var mycket i Italien när jag var liten, så det kanske kommer därifrån, säger hon.

Vi går in i det vita huset och slår oss ner i den renoverade cafédelen.
– Huset byggdes från 1909 som mejeri. Man hade verksamhet fram till 50-talet, då mejeriet flyttades till Borgholm, säger Cecilia, pekar på väggarna och tillägger att det är originalkaklet som sitter kvar.

Efter mejeriflytten huserade en bilverkstad i huset i flera årtionden. En kortare tid låg här också en restaurang. 2012 köptes huset av paret Grüttner.
– Det var ett ganska spontant köp. Vi bodde då i Grythyttan utanför Örebro. Men min sambo Mats är från Malmö, så vi hade bott på båda ställena, berättar Cecilia.
Vardagslivet rullade på med barn, skola och jobb. Mitt i allt fanns en stark dröm.
– Vi ville göra något annat, och framför allt jag hade en gammal dröm om att driva bed and breakfast.
Tanke nummer ett handlade om att hitta ett ställe med mycket turister.
– Min sambo saknade havet, han tyckte det bara var en massa skog där uppe, skrattar Cecilia och syftar på Grythyttan.
Familjen åkte runt och titta på olika platser, bland annat Öland.
– När vi körde förbi Sättra såg vi ett gammalt hus som var till salu. Vi blev kära i det direkt. Och naturen och havet på Öland, det är fantastiskt natur. Vi älskar det, säger Cecilia.
De slog till och köpte huset. Att huset var väldigt nedgånget var inget som skrämde paret, tvärtom.
– Vi gillar gamla hus och har alltid hållit på att renovera. Under två års tid pendlade vi mellan Grythyttan och Sättra på helger och semestrar för att sanera och renovera.

Stenfasaden målades om. Väggar flyttades, revs och nya väggar kom till. Golv och tak byttes ut. Badrum byggdes till. Nedervåningen avskärmades som familjens privatbostad. Och med tanke på bed and breakfast-verksamheten som skulle dra igång på övervåningen var huset tvunget att brandklassas. 2014 flyttade familjen Grüttner till Sättra permanent.
– Barnen gick i skolan i Grythyttan och hade sina kompisar där. Det var lite kämpigt i början, men nu trivs alla jättebra här. Vi har aldrig känt att vi gjorde fel val.
I och med flytten förverkligades Cecilias mångåriga dröm om att öppna bed and breakfast. Årets säsong blir den tredje. Första åren erbjöds fem rum, men i år blir det bara tre. Anledningen är att Cecilia kommer satsa på en cafédel och eget bageri.
– Tidsmässigt blir det svårt att hinna med fem rum, eftersom jag är själv om allt. Jag ska baka, göra frukost, städa, tvätta och ta emot samt checka ut gäster.

Redan förra året smygstartade hon lite med en cafédel.
– Jag tänkte att det är sommar och då sitter folk ute och fikar. Men förra året bjöd inte på särskilt trevligt väder, så det slutade med att gästerna satt inne i vårt privata vardagsrum och fikade. De tyckte det var jättefint och trevligt, men det funkar kanske inte i längden, ler Cecilia.

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 19 april 2018