Catrine är Glass Factorys ansikte utåt

  • catrineDSCN5961 (kopia)

Den första besökarna till The Glass Factory träffar, brukar vara Catrine Hedsved, som tillsammans med Rigmor Nilsson ansvarar för receptionen och butiken. Smidigt anpassar hon sig mellan olika språk som tyska, engelska, franska eller italienska, vilket gör dem som besöker museet välkomna från allra första stund.

Catrine är en kvinna som gjort väldigt många saker i sitt liv från att ha varit reseledare i Italien, aupair i England och Frankrike, och jobbat på Arlandas utrikesterminal, till att ha jobbat i sjukvården, haft restaurang och klädfirma och guidat folk i Falu koppargruva! Men sedan nästan 10 år tillbaka är det The Glas Factory i Boda glasbruk, som är hennes arbetsplats.

– Jag föddes i Stockholm, men har också bott i Hälsingland och Dalarna, innan jag 1991 flyttade med man och fyra barn till ett stort hus i Småland. Första åren pendlade jag mellan Stockholm och jobbet på Arlanda och hemmet i Fiskesjö, men så mellan åren 2002 till 2009 öppnade min man och jag en bistro och café under somrarna hemma på gården, där vi också hade en klädesbutik. Så åkte vi runt och sålde kläder i Danmark, Tyskland och Holland också, berättar Catrine, precis som det vore det mest naturliga saken i världen.

Men så blev Catrines man sjuk och 2011 började hon jobba i Boda. Två år senare blev Catrine änka och numera bor hon ensam i det mindre huset i Fiskesjö.

Catrine är en kvinna som gillar att ha många projekt igång och att sluta jobba vid ”normal” pensionsålder var inte att tänka på. 

– Man får ju ingen semester då, säger hon och skrattar. Och den aspekten har hon ju helt rätt i. För gillar att åka på semester det gör hon och tar gärna ensam en sväng ner till kontinenten med jämna mellanrum!

Annars är det ofta en bra bok, fin musik eller att dansa tango som hon helst fördriver sin fritid med. Så sent som i januari var hon i Argentina och dansade tango. Andra intressen är trädgården och odlingarna, matlagning och sköna promenader i skogen. Och så förstås de vuxna barnen och de fyra barnbarnen som hon gärna umgås med. 

– Hon är otroligt duktig på att laga mat, ropar Rigmor, som hört vad vi pratat om och Catrine skrattar lite generat över kollegans lovord.

Hon glädjer sig åt ett fjärde barnbarn som är på väg och pratar på om hur roligt det ska bli.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 september 2020