Cassandra och Nathalie ersätter mascaran med fransförlängning

  • fransarDSCN0067 (kopia)

För alla dem som tycker att ögonfransarna är det viktigaste i hela makeupen, finns det sedan några år tillbaka alternativ till mascaran. Genom att göra en fransförlängning sparar man tid både morgon och kväll och får dessutom en snygg och fräsch look dygnet runt. Till hösten startar en ny utbildning för dem som vill bli fransstylister.

Glöm hopklibbade ögonfransar och fransar som är tjocka av mascara som måste tvättas bort varje kväll. Nu är det fransextensions som gäller. Single och volume är metoder som används på salonger idag. Singelfransar (enskilda fransar) och volymfransar (små knippen av fler tunnare fransar) appliceras en i taget på de egna fransarna, vilket är skonsamt för den egna fransen då den naturliga växtfasen inte hindras. Två som kan konsten att sätta ”nya” fransar är Sveriges bästa fransstylister Nathalie Aldén och Cassandra Carlsson. Bägge flerfaldiga pristagare i SM i fransförlängning. Cassandra med en andraplats förra året och Nathalie med en första placering och guld i år. Och så sent som första helgen i september, var de med i Fantasy Online på Eurolash 2019 och tog där en 3:de plats och även ett special pris för bästa arbete!

Segrar och erfarenheter som de vill dela med sig av genom att starta utbildning för andra som vill bli certifierade fransstylister. 

– Det är viktigt att de som håller på med yrket är välutbildade. Det här är en bransch där det ibland tyvärr dyker upp oseriösa stylister som till och med kan förstöra fransarna istället för att göra dem fina. Det gäller att vara noga och använda rätt teknik och material och god hygien för ett gott resultat, säger Nathalie, som numera jobbar tillsammans med Cassandra på Salong Intermezzo, som finns i bland annat Kalmar, Lindsdal och Nybro.

– Jobbet som fransstylist är ett roligt och kreativt yrke, menar Cassandra som efter gymnasiet först utbildade sig till hudterapeut, men 2012 gick en utbildning till fransstylist på singelfransar som då var det vanliga. Tillsammans med en annan stylist startade hon ett företag, men avvecklade den efter ett tag och tog anställning i stället.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 26 september 2019