Cajsa brinner för att syssla med musik

  • Cajsa Bökman 1 (kopia)

Brinner för att syssla med musik

Julen och sommar är den tid då musiker blir mest anlitade och därmed har mest att göra. Men för Cajsa Bökman handlar livet om musik året om.

– Jag vill syssla så mycket som möjligt med det jag brinner för.

Cajsa Bökmans pappa var musikalisk och spelade gitarr. Det var han som lärde henne grunderna på instrumentet.

– Så småningom började jag ta sånglektioner och sedan började jag spela på pianot hemma. Därefter började jag skriva egna låtar. Det har varit så hela tiden med musiken, det har alltid funnits något nytt att lära sig och det gör det fortfarande. Fast nu handlar det kanske mera om att utvecklas istället för att lära sig nya instrument.

Musikbranschen är tuff. Det finns många som i likhet med Cajsa försöker få spelningar på kvällar och helger samtidigt som de har andra arbeten för att klara sig.

– Det där är en svår balans. Man måste överleva ekonomiskt, samtidigt som man vill ägna sig åt det man brinner för. Jag antar att många idrottare och konstnärer har samma problem.

Just nu arbetar Cajsa Bökman med musik jämt. Hon arbetar som musiklärare i Emmaboda och pendlar från bostaden i Kalmar.

Cajsa Bökman föddes på Gotland, men familjen flyttade sedan runt en del och hamnade till sist i Ronneby. I Kalmar hamnade hon för att hon ville utbilda sig inom musik.

– Jag gick på Högalids folkhögskola och studerade sång och lite komp. När jag gjort klar utbildningen, ville jag stanna här.

Med studiekamraten Jasmine Skoog har hon bildat duon ”Cajsa & Jasmine” som uppträder vid festligheter och på bröllop, dop och begravningar. Då spelar och sjunger de andra artisters sånger som antingen valts av folk för tillfället eller som passar för arrangemanget.

– Vid sådana tillfällen ärva ju musiker som gör det folk beställer. Vi har spelat mycket på bröllop. Det har varit väldigt fint. Nu i jul kommer vi att ge julkonsert i Ankarsrums kyrka.

Men Cajsa Bökman skriver också egna sånger som hon framför själv eller med bandet Eldkvartetten, där också Jasmine ingår.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 januari 2019