Bytte livet i Norrbotten mot ett torp i Ilingetorp

  • torsas

Samboparet Ingvar Lundgren och Astrid Boman kommer bägge från Norrbotten, men har i princip alltid längtat söderut. En dröm som kunde förverkligas då Astrids ena dotter för några år sedan flyttade till Kalmar och Astrid och Ingvar ville kunna hjälpa till och komma närmare barn och barnbarn.

Ilingetorp. Så för fem år sedan gick flyttlasset till Norrliden i Kalmar, där paret trivdes väldigt bra med naturen och närheten till havet. Men en lägenhet ger ju alltid vissa begränsningar och efter ett tag började de titta efter sommarstugor på nätet.
– En dag dök det här lilla torpet i Ilingetorp upp och vi åkte iväg och tittade. Huset var till salu för bara 90 000 kronor och det var ruffigt och igenväxt. Men så fort jag steg innanför dörren fick jag en feeling att här skulle vi bo, berättar Astrid.

Det var förstås jättemycket att göra på huset och därför byttes lägenheten i Kalmar ut mot en lägenhet i Söderåkra. Det var närma och bra för nu las all tid på att få det lilla fallfärdiga torpet till en boning att bo i.
– Efter ett tag märkte vi att vi aldrig hann vara i
lägenheten så vi sa upp den och bestämde oss för att bo här permanent. I
februari började Ingvar riva den så kallade ”finentrén” för att bygga ett badrum och i oktober var det färdigt.
Och det är förstås mycket tack vare Ingvars tekniska kunnande som det här bygget kunna förverkligas.

– Jag är ingen snickare, men jag har varit ingenjör och lärare i maskinteknik, så jag kan väl säga att jag
åtminstone är praktisk lagd och ganska bra på att leta upp fakta, säger Ingvar och visar runt i huset som numera är fint som snus och parets permanenta hem.
– Det är så konstigt, men det är något med det här stället. Det är en känsla av frid och själ i huset och alla som kommer hit mår bra när de är här, säger Astrid och dukar fram kaffe och nybakad pumpapaj med vaniljsås.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 27 september 2018