Bytte bana mitt i livet och startade vandrarhem

  • _MG_2914

Som egenföretagare båda två var det svårt för paret Michael Sahlin och Susanne Frisk Sahlin från Gnesta att hitta tid för varandra. Lösningen blev ett 1920-tals hus i Föra på norra Öland. Sedan tio år tillbaka driver de vandrarhem i den gamla lanthandlarvillan.

Föra. När Kalmar Läns Tidning besöker vandrarhemmet i lilla Föra en snörik vinterdag i februari är det stängt för säsongen. Men inomhus pågår arbetet med att förbereda inför en ännu intensiv och händelserik sommar. Ett tidigare förråd på övervåningen håller på att göras om till ett uthyrningsrum vilket innebär att man i sommar kommer kunna erbjuda totalt sex rum och 12 bäddar.
Alla uthyrningsrummen finns på övervåningen och har fått olika rofyllda namn som ”Harmoni”, ”Glädje” och ”Lycka”.

Själva namnet på vandrarhemmet är ÖlandsRo, och just rogivande är vad man kan kalla hela besöket. Det märks att paret Sahlin har landat och är tillfreds med tillvaron. Annat var det förut.
– Både jag och Susanne drev eget företag, jag var hantverkare och Susanne drev en present och -hantverksbutik när hon inte arbetade som personlig assistent. Vi sågs nästan aldrig och när vi gjorde det så var vi för trötta för att umgås, berättar Michael.
En ohållbar tillvaro som gjorde att Michael och Susanne tog beslutet att göra något annat av sina liv och hitta ett gemensamt projekt.
– Det var då vi bestämde oss för att sälja hus och firma och köpa ett vandrarhem.
Men att ta över ett redan befintligt vandrarhem visade sig vara en alldeles för dyr affär. Istället började de söka efter hus att göra om till vandrarhem och blev förälskade i en gammal lanthandlarvilla på Öland.
– ”Det här var inte alls det hus vi skulle ha. Det köper vi” tänkte vi, haha.

Någon lanthandel hade inte bedrivits sedan 80-talet och familjen som hade ägt huset i generationer hade mest haft det som sommarhus.
– Det var ett charmigt hus, men ett hus i sakta förfall. När vi flyttade in i början av maj 2011 var planen att ha de första sommargästerna på plats redan i juli. Men för att det skulle vara möjligt fick vi jobba två veckor i sträck för att fixa en jättefuktskada som gick ända från övervåningen och ner, berättar Susanne.

I garaget kom paret bara in någon meter, resten av garaget var från golv till tak fullt med skräp och saker som bara hade ställts undan.
– Vi blev tjenis med dem på återvinningen och tre somrar i rad hade vi loppis i garaget.
Trots det är det en hel del gamla saker som finns kvar och som nu pryder lanthandeln som åter är öppen för kunder.
– Det väcker lite nostalgi och vi har valt att behålla den här känslan av gammaldags lanthandel.
Dock är lanthandeln kanske mer av en present- och hantverksbutik idag. Något som Susanne är van att bedriva.
Själva hantverket står Michael för.
– Vi håller ju kurser i ljusstöpning och damerna blir alltid lika förvånade när de ser att det är Michael som är kurshållare, säger Susanne och skrattar.
Kunnandet har Michael fått från sin mamma som stöpt ljus sen han var liten. Han håller också på med mycket trähantverk och håller just nu på att göra sittmöbler av gamla jordbruksredskap som ska stå i trädgården. Han står även bakom den bardisk som reser sig mitt i trädgården och som bjuder på lokalproducerat öl och vin. I somras tillkom även en boulebana i trädgården för den som vill aktivera sig.

Andreas Bendroth

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 18 februari 2021