Bytte bana för att sprida smaker av Öland

  • _MG_2856

För andra sommaren i rad väntar en säsong för Frida Malmqvist uppe på höjden, med restaurangen Två systrar på höjden.
– Det känns lite lugnare i år, nu när jag har gjort allting en gång innan, säger hon.

Borgholm. Uppe på höjden vid Borgholms slottsruin råder lugnet före stormen. Klockan har bara slagit tio, och det dröjer någon timme innan den stora rusningen drar igång. Därför är det ganska säkert för Frida Malmqvist att slå sig ner med en kopp kaffe på uteserveringen. Värre skulle det vara vid lunchtid, då hade det inte funnits tid att sitta ner för en intervju. Mycket har hänt för Frida, de senaste två åren.
– För ett par år sedan slutade jag som logistikchef på Ericson, efter fyra år. Då hade jag arbetet många år i Moskva, mot bland annat Centralasien.
Dessförinnan var hon i 18 år anställd hos möbeljätten Ikea. Och även då arbetade hon många år utomlands.
– Jag var sju år i Ryssland, fem år i Ukraina och fyra år i Belgien.

När hon slutade som logistikchef på Eriksson bodde hon och sambon i Stockholm.
– Vi kände båda två att det bara var en tillfällig plats. Vi visste att vi inte ville bo kvar där.
Paret bestämde sig för att flytta till Borgholm.
– Vi hade sommarhus på Öland sedan 2006. Där bor vi nu permanent. Och mina föräldrar har sedan länge sommarhus här,
säger Frida och tillägger.
– Jag kommer från Småland, och är uppväxt i Åseda. Många från Åseda åkte till Öland på sommaren, så under årens lopp har jag varit här många gånger för att besöka vänner och
familj.

Att flytten gick till Kalmar län berodde inte enbart på sommarhuset på Öland, utan även att Fridas sambo fick jobb i Kalmar.
– Jag kände på mig att jag skulle få se till att skapa mitt eget jobb, ler Frida och syftar på att hennes tidigare yrken inte direkt fanns att hitta i Kalmar.
En dag dök det upp en annons som kom att förändra allt.
– Det var en annons om en restaurang som var till salu på Öland. Men det var hemligt vilken restaurang det gällde, även fast jag hade mina aningar.
Frida tog kontakt med ägaren och fick bekräftat att det handlade om restaurangen intill Borgholms slott. Hon bestämde sig att slå till, och anmälde sitt intresse att ta över verksamheten.
– Det kunde lika gärna ha blivit något annat ställe, men platsen passade perfekt. Jag har alltid gillat att vara här. Det är högt uppe, ljuset är underbart och man omges av allvar, hav och så Borgholms slott, såklart.

Även om hon bytte bana var det inte till en helt okänd, främmande bana.
– När jag pluggade, och även innan dess, jobbade jag inom restaurangbranschen. Nu är vi visserligen tillbaka på 90-talet, men jag vet hur flödet i en restaurang ser ut, jag har en kunskap om det, ler Frida.
Beslutet att ta över restaurangen, caféet och glassbaren låg däremot inte i hennes händer. Statens fastighetsverk, som äger stället, skulle först säga sitt.
– De godkände mig, och affären gick igenom. Så nu hyr jag av Statens fastighetsverk.
Inför förra årets premiäröppning var det bråda tider.
– Jag fick nycklarna den 1 januari och skulle öppna till valborg, inte ens ett halvår senare. Under den tiden skulle vi hinna göra en stor ombyggnation, riva ut den gamla baren, inreda nytt och fräscha upp allt.

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 27 juni 2019