Bygger skön musik i domkyrkan

  • Tore Johansson bygger skön musik i domkyrkan
    orgelwebb

Den 1 december återinvigs domkyrkan. Då ska också den stora läktarorgeln vara klar.
– Jag ser fram emot att man får fram en orgel som kan fylla kyrkan med musik, en orgel som kan användas inte minst vid stora festligheter när det är 500-600 personer i kyrkan. Det blir lite tunt med kororgeln, säger Paul Thorstensson
Det är tre år sedan domkyrkoorganisten senast spelade på läktarorgeln.
– Jag tyckte mycket om den gamla. Den har en fantastisk klangpalett.
Målet med ombyggnaden är bland annat att återskapa den ursprungliga romantiska svenska orgelklangen och komplettera med nya stämmor. Det gör att det mesta av orgellitteraturen.
Orgeln är stor. Fasaden är tio och en halv meter hög.
– Man tänker inte på hur stor kyrkan är, efter som allt har rätt proportioner, men den är enorm. Altaruppsatsen är en av Sveriges största.
Den nya orgeln kommer att bli en av landets främsta.
– Det är redan många organister som hört av sig, och det har spritt sig ner på kontinenten. Nyligen var det en organist från Spanien som vill komma hit och spela. Organisterna står på kö, helt enkelt.
Byggarbetsplats
Just nu är hela läktaren, och delar av kyrkan en byggarbetsplats. På golvet i kyrkan ligger stora pipor i trä, nyss hemkomna till Kalmar efter renovering i Tostareds kyrkorgelfabrik, och inne i den tre våningar höga orgeln pågår arbetet med att montera in de 4 000 piporna.
Tore Johansson, som är orgelbyggare i tredje generationen är lugn. Tidsplanen håller, och just nu är det fyra man som arbetar med orgelbygget. bland annat en intonerare. Det är han som ser till att det blir rätt ljud i pipan.
– Men det hade gärna fått vara i slutet av augusti istället för oktober. Det här är ett jättestort jobb. Vi började på verkstaden med att renovera de gamla piporna, och tillverka nya.
Elva miljoner
Det kostar elva miljoner kronor att renovera orgeln.
– Det är mycket pengar, men vi har fått bidrag från rikskyrkan eftersom orgeln och kyrkan är av riksintresse, säger Paul Thorstensson.
Egentligen är det en helt ny orgel som byggs bakom den gamla fasaden. Allt material från den ursprungliga orgeln från 1883 ska användas, men ungefär hälften av piporna är nytillverkade.
– Gränsen mellan en ny och gammal orgel är svår att dra, men att allt är helt nytt är inte så vanligt. Det är när man gör en orgel till en helt ny kyrka, och det byggs trots allt en el del nya kyrkor, säger Tore Johansson.
Läktarorgeln kommer att ha 72 stämmor. Den gamla hade 67.
– Enligt kontraktet skulle det bli 55 stämmor, men orgelbyggaren har bjudit på några stämmor, förklarar Paul Thorstensson
Till de 72 stämmorna går det åt 4 00 pipor. Den minst, stämman Piccolo 1´ är ett par centimeter hög, de största i stämmorna UNtersatz 32´och VContrabasun 32´är närmare tio meter.
De små piporna är tillverkade i metall, tenn som blandats med bland annat bly. De stora görs i trä, eftersom de blivit för tunga i metall. De är tunga ändå, de största väger 135 kilo.
Den äldsta orgeln byggdes långt innan kyrkan elektrifierades. Då stod det två stadiga karlar, en på vad sida, och trampade. Deras jobb försvann när kyrkan moderniserades.
De flesta stämmorna kommer från den ursprungliga orgeln som byggdes 1883. Orgeln har byggts om vid två tillfällen, 1929 och 1957, och då både tillkom och försvann stämmor. Några pipor anges vara äldre av okänt ursprung.
I domkyrkan finns ytterligare två orglar. Kororgeln, som har 16 stämmor, invigdes 1997. Den är byggd av Ålems kyrkorgelfabrik. Bakom altartavlan finns en tredje orgel med sex stämmor, som också regelbundet används vid andakter, lunchkonserter och i mässan.
– Den lilla kororgeln är särskilt lämplig för barockmusik, den stora kommer främst att vara inriktad på den stora tyska och franska orgelmusiken från 1800- och 1900-talen.
Den gamla läktarorgeln kunde ha orsakat en katastrof i Tessins barocktempel:
– Den byggdes om med plast och masonit 1957, och den elektriska överföringen var eldfarlig. En dag när Greta Lundqvist satt och övade började det ryka i spelbordet. Det hade blivit kortslutning och brandkåren fick rycka ut. Man rättade till felet, men det var på gränsen att vi fick använda orgeln, säger Paul Thorstensson.
Orgelrenoveringen är den allra sista delen av den stora renoveringen av domkyrkan som pågått sedan 2005 och som kostat närmare 100 miljoner kronor. Kyrkan har renoverats både utvändigt och invändigt.
Den 1 december ska domkyrkan återinvigas med festhögmässa. Under veckan son följer blir det orgelkonserter varje dag, både med församlingens egna organister men också med gäster.

Karin Asmundsson